Verdwenen bedrijven in boek

Wie al jarenlang in de stad Nijkerk of het dorp Nijkerkerveen woont, weet dat er inmiddels al heel wat verdwenen is aan bedrijvigheid. Beeldbepalende gebouwen en bloeiende ondernemingen: het straatbeeld is inmiddels hevig veranderd. De Nijkerkers Raymond Beekman en Maranke Pater hebben het voornemen om een boek te schrijven over verdwenen bedrijven uit Nijkerk en Nijkerkerveen. 

Voor dit boek zijn de schrijvers op zoek naar beeldmateriaal, anekdotes en verhalen over vroeger tijden van mensen die in de fabrieken en bedrijven gewerkt hebben. 
Bedrijvenportretten
In het boek worden de volgende bedrijven geportretteerd: garage Hartemink, wasknijperfabriek de Wabo, de TOC, Tijsseling, smederij van den Pol, eierhandelaren Roemburg, Staal Guliker, meelhandel van de Bunt, melkfabriek de Volharding, melkfabriek de Eendracht, de Knopenfabriek, houthandel Prins, kistenfabriek De Boer, de Gruno, Floor, wasserij Rentex, transportbedrijf Bouw, uitgeverij Callenbach, garage Spijker, Drankengroothandel Barend Boonen,  en Slachterij Beverwijk Douma. 
Beeldbepalend
Raymond Beekman: ,,Voor alle genoemde bedrijven geldt dat de schrijvers gekeken hebben of het bedrijf beeldbepalend is geweest en hoeveel medewerkers het had. Mochten mensen echter nog een groot bedrijf of een grote fabriek missen waar veel over te vertellen is, dan horen wij dat uiteraard graag.” In de hele gemeente zijn er duizenden mensen die ooit voor of bij deze bedrijven gewerkt hebben. Denk aan thuiswerkers, zoals de mensen die knopen op kaartjes naaiden voor de Knopenfabriek, maar ook de kinderen van de familie Tijsseling, die nog vaak terug denken aan hun tijd in de meubelfabriek.” 
Overal in de gemeente zijn wel plekken die doen denken aan de bedrijvigheid van weleer. Melkfabriek de Eendracht is bijvoorbeeld gesplitst en wordt momenteel bewoond door twee huishoudens. Maranke Pater: ,,We vinden het ook heel interessant om te zien wat er van de huidige plek geworden is en hoe de huidige eigenaren er nu over denken. Zo wordt op het terrein van de oude knopenfabriek het Knoopjespark gebouwd, een complete woonwijk.” 
Gezocht!
Iedereen die dus wat te vertellen heeft, of die beeldmateriaal heeft dat de schrijvers rechtenvrij kunnen gebruiken kan mailen naar: [email protected] of [email protected] Wie zijn of haar contactgegevens in de mail zet, wordt terug gebeld door één van de schrijvers. Bellen mag ook met Maranke Pater: 06-48774837 of Raymond Beekman:06-23129350.
Het boek wordt uitgegeven door Nabij Producties en komt naar alle waarschijnlijkheid in de zomer of het najaar van 2015 op de markt. 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden