Besluit college over voorzieningen Nijkerkerveen

In september 2013 heeft de gemeenteraad gesproken over het haalbaarheidsonderzoek naar voorzieningen in Nijkerkerveen. Er is toen besloten om een voorzieningencluster samen met betrokken partijen uit te werken. 

Het Centraal Overleg Voorzieningen Nijkerkerveen (COV) heeft onlangs het eindrapport opgeleverd waarin ze voorstellen doet voor dit voorzieningencluster. Het college heeft besloten niet in te stemmen met voorstel van het COV, onder ander vanwege de financiële risico’s. Wel ziet het college dat er in het dorp diverse initiatieven en ontwikkelingen zijn die op positieve wijze kunnen bijdragen aan het voorzieningenniveau in Nijkerkerveen. Om dit te stimuleren en ondersteunen stelt het college twee bedragen ter beschikking. Er is een bedrag van € 350.000,- voor de renovatie van sporthal De Baggelaar. En er is een bedrag van € 325.000,- om te investeren in een algemeen toegankelijke accommodatie. Een nog op te richten Stichting kan dit bedrag inzetten voor een bestaande of nieuwe accommodatie.
Onderzoek COV
Het COV heeft op basis van het Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen een rapport opgesteld voor het gewenste voorzieningencluster. Het college constateert dat het COV alle mogelijkheden voor de realisatie van een voorziening heeft onderzocht en dat er flinke stappen zijn gezet in het terugbrengen van de kosten. Het voorstel van het COV voldoet echter niet aan de door de raad vastgestelde uitgangspunten (tekort op exploitatie en nog geen potentiële eigenaar en/of exploitant), het voldoet niet aan het beleid dat in ontwikkeling is voor het maatschappelijk vastgoed en het bevat grote incidentele en structurele financiële risico’s.  
Nieuwe afweging
De gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat er een nieuwe integrale afweging zou moeten plaatsvinden als het voorstel niet haalbaar zou blijken binnen de kaders. Dit heeft het college gedaan. Het college ziet dat er de afgelopen jaren door diverse partijen geïnvesteerd is in woningbouw, de openbare ruimte en voorzieningen (zoals het Gezondheidscentrum en kantine en kleedruimtes Veensche Boys). Er ligt daarnaast een afspraak uit de Nota Maatschappelijk Vastgoed om in Nijkerkerveen een wijkvoorziening/buurthuisfunctie te behouden. En het college heeft in haar programma voor de komende jaren vastgelegd dat zij wil inzetten op een actief betrokken samenleving waarin inwoners de ruimte krijgen en verantwoordelijkheid nemen. Vanuit deze overwegingen stelt het college voor om te investeren in de renovatie van de sporthal en in een algemeen toegankelijke accommodatie.
Besluit gemeenteraad
Het rapport van het COV en het voorstel van het college worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Naar verwachting staat dit onderwerp op de agenda van De Ontmoeting op 6 november.
Dit is een persbericht van de gemeente
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen