Arie Kok over joodse jongen 

Foto:

Op donderdag 1 mei zal Arie Kok in de bibliotheek van Nijkerk vertellen over het ontstaan van zijn eerste roman  Morie. Dit boek gaat over een  joodse jongen, die in de Tweede Wereldoorlog in Nijkerk woonde.

Het boek Morie van Arie Kok verscheen in 2013. De auteur heeft nadien nieuwe verhalen over Morie geschreven, die hij voor zal lezen tijdens herdenkingen. Volgens de auteur kun je door middel van verhalen dichter bij het leven van de Joodse gemeenschap in oorlogstijd komen, dan via feiten.
Morie woont met zijn familie in de Holkerstraat. Hij is een gewone jongen, tot de oorlog uitbreekt. Door de anti-joodse maatregelen van de Duitsers wordt zijn leefwereld steeds kleiner.  Het contact met zijn niet-joodse vrienden komt onder druk te staan.  Morie wil niets liever dan vluchten, maar wat gebeurt er dan met zijn familie? Zijn vader wil niet onderduiken.
Arie Kok is geboren in Nijkerk, en kreeg een christelijke opvoeding. Hij is erg geïnteresseerd in de joodse wortels van het christendom. Pas toen hij in Israël de naam van zijn geboorteplaats vermeld zag  in de Hal van de Namen van Yad Vashem , drong het tot hem door, dat er ook vanuit zijn woonplaats joden zijn gedeporteerd.
Om het leven van een joodse jongen in Nijkerk, in oorlogstijd, in beeld te brengen, besloot Arie een boek te schrijven. Op 1 mei vertelt hij, hoe dit boek tot stand is gekomen, en waarom het is geschreven. Hij laat hierbij ook beelden zien, die hem hebben geïnspireerd. 
De avond wordt georganiseerd in samenwerking met boekhandel Roodbeen, en begint om 20.00 uur. De toegang is € 3,50, bibliotheekleden betalen € 2,50. Bij de prijs is een kopje koffie of thee inbegrepen.  Aanmelden kan via www.bibliotheeknijkerk.nl,  via 033-2451756 of in de bibliotheek, Frieswijkstraat  99 te Nijkerk (op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag vanaf 14.00 uur).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen