Cultuurmakelaar naar Bibliotheek

Foto:

Sinds een jaar of twee is Jacquelien de Jong cultuurmakelaar in Nijkerk.

Haar werkzaamheden vielen eerder onder Cultuurkust Harderwijk. Nu is ze verbonden aan de Bibliotheek gemeente Nijkerk. “De bieb heeft vestigingen in alle drie de kernen en heeft een goede infrastructuur. Daar kan ik mijn voordeel mee doen!”

“En bij Cultuurkust zat ik in Harderwijk”, vervolgt de cultuurmakelaar. “Nu ben ik onderdeel van een organisatie in de gemeente Nijkerk. Dat is natuurlijk dichterbij”.

Bemiddelaar in kunst en cultuur

De wens voor een aanspreekpunt in de culturele sector kwam vanuit de dialoog ‘Samen aan zet’. De cultuurmakelaar is inmiddels aardig op stoom in haar rol als bemiddelaar tussen uiteenlopende culturele verenigingen, initiatieven, ondernemers en onderwijsinstellingen in de gemeente.

Zo bereidt Jacquelien de procedure voor die een kunstproject in Nijkerk mogelijk maakt en wordt er een convenant getekend tussen onderwijs en culturele partijen over cultuureducatie op school. De Jong: “Dat kunnen allerlei partijen zijn, bijvoorbeeld een erfgoed- of muziekvereniging. Mooi dat die partijen de scholen in gaan!”

Cultureel verbindingsfestival

Daarnaast ligt er een plan voor een cultureel verbindingsfestival in november. Een festival dat allerlei mensen, culturele verenigingen en organisaties, klein en groot, wil samenbrengen.

De Jong: “Het idee is dat twee partijen samen iets organiseren. Door samenwerking komen culturele organisaties in contact met een ander publiek en kunnen activiteiten aan elkaar worden geknoopt. Zou het niet fantastisch zijn als creatieve inwoners een decor bouwen voor een uitvoering van de toneelvereniging, of als een fotokring exposeert met een portretserie van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps?”

Meer weten?

Wie interesse heeft in het festival of wie op een andere manier in contact wil komen met de cultuurmakelaar, kan een mail sturen naar: [email protected]

Culturele Raad

Met 12 koren, verschillende erfgoedinstellingen, Oranjeverenigingen en verenigingen en instellingen voor muziek en kunst, is er van alles te doen de gemeente Nijkerk op het gebied van kunst en cultuur. Naast een cultuurmakelaar heeft Nijkerk ook een Culturele Raad. De raad beoordeelt activiteiten, adviseert en stimuleert. Jacquelien de Jong is daar de secretaris van: ‘We willen de kracht van kunst en cultuur zo veel mogelijk benutten!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden