Waar ben je?

Foto: Bibliotheek Nijkerk/Hoevelaken

In de jaren tachtig loopt de Nederlandse Florine Janson stage in een Parijs modehuis. Ze raakt onbedoeld zwanger van een tweeling en kan de vader van de kinderen niet bereiken.

Ze raakt haar baan kwijt en heeft geen geld om een bestaan op te bouwen.

Ze besluit, met tussenkomst van haar beste vriendin Eloise, in een klooster in Zuid-Frankrijk haar bevalling af te wachten. Hier wordt ze liefdevol opgevangen. In de grote binnentuin van het klooster komt ze tot rust. Hier ontmoet ze ook een tuinman met wie ze hele gesprekken voert.
Tijdens haar periode in het klooster raakt Florine er meer en meer van overtuigd dat ze in haar eentje haar kinderen niet voldoende toekomst te kunnen bieden. Ze besluit de baby’s (een jongen en een meisje) af te staan ter adoptie. Dit is zo’n zware beslissing voor haar dat ze kort na de bevalling met een ernstige depressie moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Nadat ze genezen is verlaat ze het klooster en gaat terug naar Parijs waar ze een bestaan wil gaan opbouwen.

De tweeling Abby en Maarten wordt geadopteerd door een Nederlands diplomatengezin. Ze worden in dit gezin liefdevol opgevoed maar Abby besluit na tweeentwintig jaar toch haar biologische moeder te gaan zoeken. Dit tot groot onbegrip van haar adoptiemoeder die bang is Abby op deze manier kwijt te raken.

Abby gaat naar Frankrijk en vindt het klooster waar zij en haar tweelingbroer werden geboren. Daar ontmoet ze ook de tuinman, die haar helpt zoeken naar haar schijnbaar onvindbare moeder.

Nadat ik dit boek had gelezen, dacht ik, zo kan een adoptie dus ook aflopen. Een adoptie heeft veel invloed op alle betrokkenen. Het boek is een familieroman en te lezen vanaf de leeftijd van ongeveer 14 jaar.

bijdrage van Annie Boeve, bibliotheekmedewerker, Bibliotheek Noord-Veluwe

2016-12-06-waar-ben-je

Schrijver: Reina Crispijn
Titel: Waar ben je ?
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Jaar van uitgave: 2015
Aantal pagina’s: 299

Wilt u dit boek ook lenen? U vindt het bij de Bibliotheek gemeente Nijkerk! www.bibliotheeknijkerk.nl

Klik hier, dan gaat u naar de catalogus om gratis te reserveren.

Reacties