Zowel vader Coen als dochter Pita Schimmelpenninck van der Oije houdt tijdens de najaarsbijeenkomst van de Stichting Historisch Hoeflake op vrijdag 15 november 2024 een presentatie over de geschiedenis van Hoevelaken en die van hun voorouders.
In Museum Nijkerk konden bezoekers in 2022 levendige portretten zien van elf opvallende vrouwen uit de historie van de huidige gemeente Nijkerk. Eén van hen was de ambachtsvrouw van Hoevelaken Margaretha Cornelia barones Schimmelpenninck van der Oije - van Lynden (1805-1895). Haar oudste zoon Asueer Jacob (1835-1915) leek met zijn kennis van landbouw en liefde voor Hoevelaken de aangewezen opvolger van zijn moeder. Het lot bepaalde anders, of was het Jacob zelf?
Pita Schimmelpenninck van der Oije schrijft een boek over haar betovergrootvader en stuitte daarbij op verrassende feiten over zijn leven en is bereid een aantal daarvan te delen met de bezoekers van de najaarsbijeenkomst van de Stichting Historisch Hoeflake.
Hoevelaken in de beeldende kunst
Hoe Hoevelaken er in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw uitzag, heeft mr. Aart Veldhuizen belicht aan de hand van tekeningen en beschreven in zijn boeken over Hoevelaken.
In de voordracht van Coen Schimmelpenninck van der Oije, getiteld Hoevelaken in de beeldende kunst, staat de ontwikkeling van en de belangstelling voor topografische afbeeldingen van Het Huis, het dorp en de directe omgeving van Hoevelaken in groter verband centraal.
Over Coen Schimmelpenninck van der Oije
Coen Schimmelpenninck van der Oije (1943) studeerde rechten met bijvakken geschiedenis in Utrecht. Vervolgens deed hij de Archiefschool, afgesloten met het diploma hoger archiefambtenaar. Hij volgde in 1973 de stage technique international des archives in Parijs. Hij was werkzaam als chartermeester bij het Rijksarchief in Gelderland, als gemeentearchivaris van Zutphen en directeur van de Stedelijke Musea aldaar, provinciaal inspecteur der archieven in Gelderland. In deze jaren publiceerde hij over Gelderse onderwerpen, onder andere over het bezoek van de Duitse keizer aan de familie Bentinck op Middachten. In 1985 werd hij gemeentearchivaris van Rotterdam (tot 1996), in 1994 directeur van het Historisch Museum (tot 1999) en in 1995 directeur van het Maritiem Museum Rotterdam tot zijn pensionering met ingang van 2006. Naast talrijke publicaties op het terrein van regionale geschiedenis en archiefwetenschap verscheen in 2013 zijn Macht der edelen, een hoorcollege over de geschiedenis van de Nederlandse adel, van de middeleeuwen tot nu.
Over Pita Schimmelpenninck van der Oije
Pita Schimmelpenninck van der Oije (1971) studeerde Algemene Letteren met een afstudeerrichting in geschiedenis van de internationale betrekkingen in Utrecht. Daarbinnen koos ze een juridische variant. Na een post-doctorale opleiding internationaal recht was ze werkzaam bij Amnesty International, het Joegoslavië Tribunaal, het Nederlandse Rode Kruis en het Internationale Rode Kruis Comité in o.a. Nederland, Zuid-Afrika en Nepal. Ze werkte als logistiek en juridisch beleidsmedewerker, tekstschrijver en veldgedelegeerde. Inmiddels werkt ze als zelfstandig tekstschrijver en redacteur en is gespreksleider bij taalcafé’s voor nieuwkomers. Naast verschillende academische en populair- wetenschappelijke publicaties, werkt ze aan een literair non-fictie boek over haar betovergrootvader Asueer Jacob Schimmelpenninck van der Oije (1835-1915).
De najaarsbijeenkomst van de Stichting Historisch Hoeflake wordt ook deze keer gehouden in dorpshuis De Stuw aan de Brink in Hoevelaken en start om 19.30 uur.
De zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, evenals een kopje koffie of thee bij binnenkomst.