Voor de protestantse gemeente ‘de Eshof’ gaat 2 mei 2025 de geschiedenisboeken in: Huygens Consort I Kamerkoor Stampij betovert de 185 bezoekers in een volle Eshof met een indrukwekkende muzikale uitvoering van het dagboek van Anne Frank.
Een van de dames zegt na afloop dat ze de tranen even niet de baas was. ‘Het was zo mooi, ik was echt geroerd,’ zegt ze, terwijl ze met haar wijsvingers vanaf haar ogen een beweging naar beneden maakt. ‘Al ben ik sowieso een beetje emotioneel incontinent,’ lacht ze. Zij is niet de enige die geraakt is. Sommige bezoekers zijn direct na afloop letterlijk sprakeloos of blijven even op hun stoel zitten om het optreden te laten landen.
Het professionele gezelschap onder leiding van Hans Tijssen heeft in de aanloop naar dit optreden de nodige tegenslag te verwerken gehad. Sopraan Tineke Roosenboom moet vanwege een longontsteking verstek laten gaan. Zij wordt waardig vervangen door Noëlle Drost. Zij studeerde in 2023 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met een 10 en een extra onderscheiding omdat ze ‘in alle opzichten een uitzonderlijke kunstenares is die zichzelf en iedereen om haar heen verlicht’.
Ook een van de mannelijke koorleden moet afzeggen vanwege ziekte. Dit wordt ‘intern opgelost’.
Het optreden wordt gegeven in het kader van 80 jaar bevrijding en 50 jaar Eshof. Het koor wordt begeleid door Jako van Schie op piano, Hanka Clout op klarinet, Pamela Smits op cello en Kilian van Rooij op viool. Kilian kent de Eshof, hij speelde er vroeger met zijn vader. ‘Het was leuk om hier weer eens te spelen. En dat voor zo’n volle zaal. Er waren veel bekenden, zoals mijn vader en moeder. De combinatie van een sterk verhaal ondersteund door mooie muziek werkt goed. In het verhaal van Anne Frank zitten veel emoties die nog eens extra versterkt worden door de muziek. Denk aan angst, dreiging, verdriet. Vergelijk het met filmmuziek, ook dan versterken verhaal en muziek elkaar.’
De Engelse componist James Whitbourn kreeg als eerste toestemming om teksten uit het dagboek van Anne Frank in muziek om te zetten. De sopraan zingt de woorden van Anne, het koor geeft commentaar op de gebeurtenissen om haar heen. Zo horen we de woorden van Anne: ‘Ik hoor steeds harder de aanrollende donder, die ook ons zal doden. Maar voor ieder die eenzaam of ongelukkig is, is stellig het beste middel om naar buiten te gaan, alleen met de hemel. Zolang dit bestaat – en dat zal altijd wel zo zijn – weet ik dat er een troost is voor elk verdriet.’
De zaal hoort het in vervoering aan en veert op als de laatste noot is weggestorven. Met een daverend applaus bedanken ze de muzikanten. De muzikanten op hun beurt bedanken al buigend het publiek.
Na afloop kunnen bezoekers nog even napraten met een drankje. De gezichten van de organisatoren staan op ‘standje trots’. En terecht: de zaal zat vol, het programmaboekje zag er goed uit, de logistiek bij de ingang verliep voortreffelijk en het optreden was onvergetelijk. Ze realiseren zich: deze avond gaat de geschiedenisboeken in.
bijdrage van Ben de Graaf