Hoe verspillingsvrij ben jij?

Foto:

In Nederland wordt ruim 2 miljard kilo voedsel per jaar weggegooid.

40% hiervan komt voor rekening van de consument. Per jaar gooien we 41 kilo voedsel per persoon in de prullenbak. Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt om te eten of te drinken weggegooid.

Gemeente Nijkerk wil inwoners bewust maken hiervan en onder andere tips geven hoe het anders kan.

Wethouder Marielle Broekman: “Een gemiddeld Nederlands gezin gooit elke maand ongeveer 50 euro aan voedsel in de prullenbak. Heel erg zonde. Maar niet alleen het voedsel dat je weggooit wordt verspild. Ook de energie, de tijd en de grondstoffen die eraan besteed zijn, voordat het bij je terecht komt, gaan verloren. ”

Samen tegen voedselverspilling

Brood staat met stip bovenaan de lijst van producten die het meest worden weggegooid. Zuivel, groente, fruit en vlees maken de top 5 compleet. Redenen dat producten worden weggegooid is bijvoorbeeld dat men teveel heeft ingekocht, verkeerd heeft bewaard of er teveel is klaargemaakt.

Op de website www.samentegenvoedselverspilling.nl vind je veel handige tips waar je thuis iets aan hebt.

Ook op de website van het voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl, kun je veel informatie vinden. Welk product bewaar je nu wel in de koelkast, hoe lang blijft iets goed als het geopend is? Daarnaast worden onder de hashtag #verspillingsvrij ideeën, initiatieven, recepten en adviezen gedeeld tegen voedselverspilling.

Weekmarkt 11 oktober

Om aandacht te vragen en tips te geven staat er op de Nijkerkse weekmarkt van 11 oktober een speciale “Voedselverspillingskraam”. Hier kun je hapjes proeven die gemaakt zijn van overgebleven voedsel, je kunt meedoen met een quiz spelen en prijzen winnen en natuurlijk is er veel informatie over het thema.

Ook is Food Academy Nijkerk aanwezig om meer te vertellen over de opleidingen die ze bieden en over de rol van innovatie in het voedselvraagstuk. Het thema staat ook in Regio Foodvalley op de agenda. Dit gebeurt onder andere door een samenwerkingsverband met het Voedingscentrum. Landelijk wordt het opgepakt door Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Receptidee van wethouder Mariëlle Broekman

Een pokébowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii. De basis ervan is meestal rijst, waar je verse vis of kip bijdoet. Verder kun je er groente en fruit zoals avocado, boontjes, mango, ui, komkommer, mais, of courgette in doen en kun je allerlei toppings gebruiken zoals geraspte kokos of lente-uitjes. Broekman: “Ik gebruikt meestal overgebleven rijst en kijkt wat ik verder nog in huis heb. Dat kunnen bijvoorbeeld kleine hoeveelheden overgebleven groente en fruit, en een stukje gebraden kip of een blikje tonijn zijn. Het geheim dat de pokébowl echt afmaakt? De dressing van mayonaise, rijstazijn en wasabi. Heerlijk!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden