Gemeente Nijkerk pakt bijstandsfraude aan

NIJKERK – De Sociale Recherche van de gemeente Nijkerk heeft proces-verbaal opgemaakt tegen twee inwoners uit de gemeente Nijkerk voor valsheid in geschrift/bijstandsfraude. De inwoners ontvingen een uitkering van de gemeente Nijkerk.

NIJKERK – De Sociale Recherche van de gemeente Nijkerk heeft proces-verbaal opgemaakt tegen twee inwoners uit de gemeente Nijkerk voor valsheid in geschrift/bijstandsfraude. De inwoners ontvingen een uitkering van de gemeente Nijkerk.

 

Uit onderzoek van de Sociale Recherche is gebleken, dat een 71 jarige man en een 72 jarige vrouw uit Nijkerk over de periode januari 2001 tot januari 2010 beschikten over een vermogen in de vorm van een huis in het buitenland, welke niet werd opgegeven aan de gemeente. Hierdoor ontving zij ten onrechte een bijstandsuitkering van de gemeente Nijkerk. De uitkering is inmiddels beëindigd.

De gemeente Nijkerk is benadeeld tot een totaal brutobedrag van € 72.750,00. De gemeente Nijkerk heeft dit bedrag teruggevorderd. Het proces-verbaal zal naar het Openbaar Ministerie worden gezonden, die bepaalt of er naast deze terugvordering ook tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan.

 

Meer uitkeringen teruggevorderd

Daarnaast heeft de sociale recherche en het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Nijkerk in het afgelopen half jaar een aantal kleinere gevallen van fraude geconstateerd, waarbij in totaal voor een bedrag van ruim € 33.824,00 werd gefraudeerd.

Een 56 jarige vrouw uit Nijkerk heeft vermogen in de vorm van een woning in het buitenland, welke zijn niet had opgegeven aan de gemeente. Zij heeft de gemeente benadeeld voor een bedrag van € 11.132,00.

Een 32 jarige man en een 26 jarige vrouw uit Nijkerk bleken over meer vermogen te beschikken dan voor de bijstand is toegestaan. Hierdoor is er ruim € 16.819,00 teveel aan bijstand betaald. Door de sociale recherche zal nog proces verbaal worden opgemaakt. De teveel verstrekte uitkering zal door de gemeente worden teruggevorderd.

Een 48 jarige vrouw ontving een uitkering, terwijl zij feitelijk niet woonachtig was in de gemeente Nijkerk. De uitkering van de vrouw is beëindigd. Zij heeft hierdoor een bedrag van  € 2.412,00 teveel aan bijstand ontvangen. Dit bedrag vordert de gemeente terug.

Een 40 jarige man uit Nijkerk bleek over meerdere bankrekeningen te beschikken die hij niet had opgegeven aan de gemeente Nijkerk. Hierdoor is er  € 3.461,00 teveel aan bijstand betaald. De uitkering van de man is inmiddels beëindigd en de teveel verstrekte bijstand zal worden teruggevorderd.

 

Hard optreden tegen fraude

De gemeente Nijkerk heeft een sociaal beleid. Iedereen moet de kans hebben om mee te doen. Om dit te bereiken biedt de gemeente Nijkerk een groot aantal regelingen aan. Maar de gemeente Nijkerk verstrekt alleen een uitkering aan mensen die het echt nodig hebben. Daarom doet de gemeente er ook alles aan om fraude te voorkomen en indien nodig actief op te sporen.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen