Op weg naar een nieuwe Woonvisie

GEMEENTE NIJKERK – De gemeente Nijkerk heeft een Uitgangspuntennotitie vastgesteld, waarin staat welke onderwerpen in de nieuwe Woonvisie verder uitgewerkt zullen worden. De Uitgangspuntennotitie Woonvisie 2011+ is gebaseerd op een vorig jaar uitgevoerd woningmarktonderzoek en de evaluatie van de huidige Woonvisie 2005+. Eind 2011 verschijnt de Woonvisie 2011+.

GEMEENTE NIJKERK – De gemeente Nijkerk heeft een Uitgangspuntennotitie vastgesteld, waarin staat welke onderwerpen in de nieuwe Woonvisie verder uitgewerkt zullen worden. De Uitgangspuntennotitie Woonvisie 2011+ is gebaseerd op een vorig jaar uitgevoerd woningmarktonderzoek en de evaluatie van de huidige Woonvisie 2005+. Eind 2011 verschijnt de Woonvisie 2011+.

 

Uitgangspuntennotitie Woonvisie 2011+
De gemeente Nijkerk vindt het belangrijk dat de inwoners van Nijkerk kunnen kiezen hoe en waar ze willen wonen. Vanuit deze gedachte zullen in de nieuwe Woonvisie een aantal opgaven uitgewerkt worden. De eerste opgave is de “doelgroep van beleid”. De doelgroep van beleid zijn de huishoudens met een zwakkere positie op de woningmarkt. Dit zijn huishoudens met een lager inkomen, maar ook ouderen die specifieke niet makkelijk te realiseren woonwensen hebben.

 

 

De tweede opgave is “bouwen voor de lokale en regionale woningbehoefte”. Dit betekent dat de gemeente Nijkerk er voor kiest om ook de komende jaren volop te bouwen en te ontwikkelen, zodat de inwoners van Nijkerk, maar ook de inwoners van de ons omliggende gemeenten, kunnen kiezen hoe en waar ze willen wonen. Er zal gebouwd worden voor starters, gezinnen en ouderen. Dit kan niet zonder oog te hebben voor de kwaliteit van de woningen en de omgeving waarin de woningen staan. Dit is dan ook de derde opgave van de nieuw op te stellen Woonvisie. De laatste opgave betreft “wonen met zorg”. Als gevolg van de vergrijzing zal de bevolking van Nijkerk de komende jaren steeds ouder worden. In de nieuwe Woonvisie zal aandacht besteed worden aan verschillende vormen van wonen met zorg, zodat de steeds grotere groep ouderen goed kunnen blijven wonen.

 

Woningmarktonderzoek
De Uitgangspuntennotitie is onder andere gebaseerd op een woningmarktonderzoek waarvoor vorig jaar alle inwoners van Nijkerk zijn benaderd. In het woningmarktonderzoek is gevraagd naar de waardering van de huidige woning en woonomgeving en woonwensen voor de toekomst. Eén van de aanbevelingen uit het woningmarktonderzoek betreft het belang van een stabiele woningbouwproductie voor een gezonde bevolkingsontwikkeling. De afgelopen jaren was er geen sprake van een stabiele bevolkingsgroei door schommelende aantallen verhuizingen van en naar de gemeente Nijkerk. Deze ontwikkeling hangt waarschijnlijk samen met een stagnatie in de woningbouwproductie in die periode.

 

 

Verder blijkt uit het onderzoek dat het wenselijk is om meer aandacht aan de kwaliteit van de woonomgeving te besteden. De inwoners van Nijkerk wonen naar tevredenheid. Gemiddeld geven zij hun woning het cijfer 7,7 en de woonomgeving een 7,5. Een goede waardering, maar een kwart van alle inwoners ervaart wel een achteruitgang in hun woonomgeving.

 

 

Tenslotte worden er in het woningmarktonderzoek concrete aanbevelingen gedaan om de programmering van de nieuw te bouwen woningen aan te passen. Zo is er meer behoefte aan grondgebonden nultredenwoningen voor senioren en willen gezinnen in koopwoningen verhuizen naar een duurdere twee-onder-één-kap of vrijstaande woningen tot € 400.000,-.

 

Meer informatie
De Uitgangspuntennotitie Woonvisie 2011+ en het volledige woningmarktonderzoek zijn te lezen op de website van de gemeente, www.nijkerk.eu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen