Pas op voor eikenprocessierups

Foto: EL

De rupsen kunnen vervelende irritaties en jeuk veroorzaken wanneer u ermee in aanraking komt.

Eind april, begin mei komen de processierupsen tevoorschijn. Zo rondom juni krijgt de rups zogenoemde brandharen. Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen met weerhaken, die de huid, ogen en luchtwegen makkelijk binnendringen. Wanneer u de rups aantreft is het noodzakelijk dat u uit de buurt van de boom blijft waar de rupsen zich in bevinden, dat geldt ook voor huisdieren. Ziet u ze, meld dit dan bij de servicebalie van wijkbeheer (14 033).

Klachten
De brandharen van de rupsen veroorzaken irritaties en jeuk wanneer de blote huid ermee in aanraking komt. Bij inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking veroorzaken aan neus, keel of het bovenste gedeelte van de luchtwegen.

Het is dan belangrijk dat u zo min mogelijk krabt of wrijft en de huid goed wast met water. Voor hevige jeuk zijn middelen verkrijgbaar bij apotheek of drogist. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enige dagen tot enkele weken. Het is raadzaam bij aanhoudende ernstige klachten contact op te nemen met uw huisarts. Meer informatie op www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente?
De gemeente controleert in het plaagseizoen, van april tot en met augustus, regelmatig alle eikenbomen in openbaar gebied op aanwezigheid van de rups. De bomen met rupsen worden gemarkeerd met een rood-wit waarschuwingslint.

Dit is een bericht van de gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen