Eigen bijdrage zorgkosten omlaag

Foto: Arjen Gerritsma

Gemeente wil eigen bijdrage CAK verlagen.

Het college heeft op verzoek van de gemeenteraad een voorstel over de hoogte van de eigen bijdrage voorbereid.Het is een maatregel, die vooral midden inkomens tegemoet moet komen. Volgens de gemeente kunnen de laagste inkomen dikwijls gebruik maken van allerlei maatregelen. het zijn de inkomens daar (net) boven, die dat vaak niet kunnen.

Zorg mijden, omdat het te duur wordt

Het blijkt dat inwoners van de gemeente zorg mijden of in de (financiële) problemen komen omdat zij voor de ondersteuning die zij krijgen een hoge eigen bijdrage moeten betalen. Zij houden hierdoor minder geld over om bijvoorbeeld boodschappen te doen of andere kosten te betalen. Het college komt nu met een voorstel om die eigen bijdrage te verlagen. Hierdoor kan de bestedingsruimte van inwoners (met veel zorgkosten) vergroot worden. De maatregel die het college voorstelt, geldt voor iedere inwoner met een eigen bijdrage voor de zorgkosten, ongeacht het inkomen of vermogen.

Verlaging afhankelijk van inkomen

De eigen bijdrage wordt dan voor iedereen met enkele euro’s in de vier weken verlaagd. De exacte verlaging is afhankelijk van het inkomen. Inwoners hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. Als de gemeenteraad op 27 oktober instemt met het voorstel, wordt de verlaging verder automatisch door het CAK geregeld. De maatregel zal volgens dit voorstel per 1 januari 2017 ingaan.

Dit is een bericht van de gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen