Pilot met huisartsen om geestelijke gezondheidszorg voor jongeren te verbeteren

Foto: rechtenvrij

Hierdoor krijgen kinderen met problemen op het gebied van geestelijke gezondheid eerder en dichter bij huis de zorg die zij nodig hebben.

Deze zorg is gratis toegankelijk. Kinderen die zijn ingeschreven bij gezondheidscentrum Corlaer of bij een van de huisartsenpraktijken in Hoevelaken kunnen via de huisarts worden aangemeld voor het spreekuur van de gz-psychologen. De Nije Veste doet nu niet mee omdat het een pilot van een jaar is. Bij positieve resultaten kan de inzet van de gz-psychologen worden verlengd. Het is dan de bedoeling dat deze zorg voor alle kinderen in Nijkerk toegankelijk wordt.

Gz-psycholoog als bruggenbouwer

Veel jongeren met problemen op het gebied van geestelijke gezondheid (denk hierbij aan somberheid, medisch onverklaarde buikpijn, hoofdpijn, of druk gedrag) komen bij de huisarts. De huisarts heeft beperkte tijd om deze (vaak psychische) problematiek te beoordelen. De gz-psycholoog vervult in deze pilot, als specialistisch ondersteuner van de huisartsen, een brugfunctie tussen het gezin, de huisartsenpraktijk, de medewerkers van de gebiedsteams en de overige lokale jeugdhulpverleners. Het is de bedoeling dat met de komst van de gz-psycholoog voor kinderen en jeugdigen in de huisartsenpraktijk veel problemen laagdrempelig in de huisartsenpraktijk herkend en opgelost worden.

Samenwerking

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het jeugdstelsel is hierdoor   eenvoudiger geworden en biedt meer samenhang volgens het ‘één kind, één gezin, één plan principe’. De pilot is een initiatief van de zeven FoodValley-gemeenten die samenwerken in de zorg voor jeugd en een aantal zorgaanbieders: Karakter, GGZ Centraal, Eleos en ProPersona. Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Gelderland en zal na afloop geëvalueerd worden of het voldoet aan de verwachtingen.

Dit is een bericht van de gemaante

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen