Zorgen over pleegopvang in Nijkerk

Foto:

Raadslid Trudy Doornhof van het CDA maakt zich zorgen over de pleegopvang in Nijkerk.

Pleegopvang Nederland luidt de noodklok, want in 2016 hebben 15% minder nieuwe pleeggezinnen zich aangemeld. Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en daarmee ook voor de pleegzorg. Dit kan voor gezinnen een reden zijn te aarzelen om pleeggezin te worden. Het is niet altijd duidelijk of de financiering voor de komende jaren bij de gemeente goed is geregeld.

Het streven van Pleegzorg is dat steeds minder kinderen in een instelling terecht komen. Raadslid Trudy Doornhof: “Het CDA Nijkerk-Hoevelaken hecht waarde aan opvang in  de eigen omgeving, kan dit niet, dan bij voorkeur zo ‘thuis mogelijk’ in kleinschalige gezinsvormen”. Daarom heeft het CDA aan het college gevraagd wat de gevolgen zijn voor onze gemeente.

Op grond van artikel 33 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad wil de CDA fractie vragen stellen over de maatregelen die de gemeente Nijkerk kan treffen om een dreigend tekort aan pleeggezinnen te voorkomen.

Woensdag 28 juni 2017 jl. luidde Pleegzorg Nederland de noodklok over het dreigend tekort aan pleegouders1. De organisatie meldt dat er in 2016 15% minder nieuwe pleeggezinnen zich hebben aangemeld. Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, en daarmee ook voor de pleegzorg. Dit kan een reden zijn voor mensen te aarzelen om pleeggezin te worden, omdat niet duidelijk is of de financiering voor de komende jaren goed geregeld is bij de gemeente.

Het streven van Pleegzorg is dat steeds minder kinderen in een instelling terecht komen. Het CDA hecht waarde aan opvang in de eigen omgeving. Kan dit niet dan bij voorkeur ‘zo thuis mogelijk’ in kleinschalige gezinsvormen. Het CDA heeft daarom de volgende vragen:

  1. Deelt het college met de CDA-fractie het standpunt dat de opvang van kinderen waar de situatie het thuis wonen niet toelaat van groot belang is?
  2. Kan het college aangeven hoeveel pleeggezinnen er in de afgelopen jaren beschikbaar waren?
  3. Kan het college aangeven of er ook in de gemeente Nijkerk het aantal aanmeldingen van Pleeggezinnen in 2015 en 2016 is afgenomen. Zo ja, is de oorzaak daarvan aan te geven?
  4. Is het college voornemens meer duidelijkheid te geven over de financiële situatie inzake de vergoeding voor de pleeggezinnen? Zo ja, op welke wijze gaat u dat vorm geven?
  5. Is er budget gereserveerd voor de pleegopvang in onze gemeente? Zo ja wat is de bestendigheid van dit budget voor de komende jaren?
  6. Welke mogelijkheden ziet het college om pleegopvang in onze gemeente meer te stimuleren?

 

Het CDA ziet uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van het CDA,

Trudy Doornhof-Molenaar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen