Op vrijdag 18 april presenteert de gemeente Nijkerk de jaarstukken aan de gemeenteraad.
In deze stukken staat wat de gemeente het afgelopen jaar heeft gedaan, welke doelen zijn bereikt en hoe de financiën ervoor staan. Uit de jaarstukken blijkt dat de gemeente er nog steeds financieel goed voor staat.
Het jaar 2024 is afgesloten met een positief resultaat van € 6.153.000. Bij de presentatie van de definitieve jaarstukken, doet het college de raad een voorstel wat er met dit positieve resultaat moet gebeuren. De algemene reserve van de gemeente bedraagt eind 2024 circa € 25 miljoen. Met deze buffer is de gemeente in staat om ondanks de onzekere financiële toekomst, toch te blijven investeringen in de samenleving.
Wethouder Audrey Rohen: “Wij zijn trots op onze organisatie en gemeenschap. Samen hebben we in 2024 mooie resultaten behaald. Onze ambities voor de toekomst zijn groot en hoewel de balans met de beschikbare middelen gevoelig is, hebben we gezien wat we kunnen bereiken.”
- De gemeente heeft zich ingezet om de sociale veiligheid in de gemeente te verbeteren door wijk- en buurtinitiatieven te ondersteunen die de veiligheid in de buurt bevorderen. Dat gebeurt door inzat van Boa’s en toezichthouders.
- Begin 2024 is samen met politie en Openbaar Ministerie het project Drugsondermijning Nijkerk (DON) gestart. Hierbij wordt het crimineel speelveld rond drugshandel aangepakt. Zo wordt geprobeerd jongeren die dreigen af te glijden in het drugscircuit eruit te houden of uit te halen. Daarnaast bleef de politie mensen straffen, boetes geven en arresteren voor drugsgebruik en drugshandel.
- Op diverse locaties zijn woningen opgeleverd (o.a. Spaanse Leger en Wonen bij Jaap) en in aanbouw (o.a. Kantemarsweg en Beverdam). Ook is verder gewerkt aan andere projecten zoals b.v. Stadshaven en Klaarwater).
- Samen met de netbeheerder zijn initiatieven opgestart om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren en te versnellen om in de toenemende vraag van elektriciteit te voorzien. Er is afgesproken dat er een nieuw onderstation komt.
Het integraal huisvestingsplan onderwijshuisvesting is vastgesteld en er is een raamovereenkomst getekend voor de inzet van modulaire en circulaire gebouwen die voor meerdere doeleinden geschikt zijn.
Werkgevers worden gestimuleerd om leer- en ontwikkelmogelijkheden aan te bieden voor een goede aansluiting op de arbeidsmarkt of passende participatieplaats. Via jobcoaching en gesprekken met werkgevers is er ingezet op personeelsontwikkeling.
Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn begeleid en kregen hulp bij het vinden van werk. We hebben hierbij gebruik gemaakt van een maatwerk aanpak om onze inwoners zo goed mogelijk te begeleiden.