De gemeente helpt inwoners die hiervoor in aanmerking komen om een nieuwe start te maken.
In totaal hebben 51 inwoners zich gemeld bij de UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen). Zij zijn mogelijk gedupeerd. 31 huishoudens spraken met de gemeente. Een deel van deze mensen kreeg hulp. De meeste anderen hadden hun problemen zelf opgelost. De VNG ( Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft op 5 juni 2025 gevraagd om deze model-beleidsregels snel in het eigen beleid op te nemen. Het college van de gemeente heeft hieraan voldaan op 15 juli 2025.
Dit schrijft het college in een Raadsinformatiebrief.
Sinds september 2020 helpen gemeenten ouders die problemen hebben door de toeslagenaffaire. Dit gebeurt via zogeheten 'brede ondersteuning'. Het doel is om deze ouders en hun gezinnen te helpen hun leven weer op te bouwen. Dit kan hulp zijn bij schulden, wonen, werk, zorg of opvoeding. Gemeenten kijken per gezin wat nodig is en bieden hulp op maat. Dit moet ouders weer rust en toekomstperspectief geven.
Sinds 2020 is landelijk het aantal ouders dat hulp vraagt sterk gestegen. Van 8.500 naar meer dan 68.000. Gemeenten kregen te maken met nieuwe groepen ouders. Ook waren er lange wachttijden bij het uitbetalen van geld door de (UHT). Daarnaast werden de hulpvragen steeds moeilijker.
Daarom hebben de VNG en andere organisaties in 2024 gekeken hoe de hulp beter kan. Ze wilden de hulp ook voor de toekomst regelen. Vier punten kwamen naar voren om te verbeteren. Eén belangrijk punt is dat de hulp en de duur ervan overal hetzelfde moeten worden. Deze verbeteringen zijn sinds 1 januari 2025 onderdeel van de Wet hersteloperatie toeslagen.
Een speciale adviescommissie, de commissie van Dam, onderzocht hoe de hersteloperatie sneller en beter kan. Zij zagen grote verschillen tussen gemeenten. Dit zorgde voor oneerlijkheid en frustratie bij ouders. De commissie adviseerde daarom om duidelijke landelijke regels te maken. Zo weten gemeenten beter hoe ze ouders moeten helpen. Gemeenten nemen dit advies serieus. Ze hebben nu model-beleidsregels opgesteld.
De nieuwe beleidsregels voor de brede ondersteuning hebben meerdere doelen. Ouders, kinderen en gezinnen moeten duidelijkheid krijgen. De regels zorgen ervoor dat gemeenten op dezelfde manier werken. Dit is eerlijker voor iedereen. Ouders weten zo beter wat ze kunnen verwachten. Duidelijke regels helpen gemeenten ook om betere en gelijke besluiten te nemen. Dit kan het vertrouwen in de overheid vergroten. Er blijft wel ruimte voor hulp op maat. Zo kan rekening gehouden worden met de situatie van elke ouder. De beleidsregels volgen het advies van de commissie van Dam.