Wat gaat er gebeuren met het gemeenteloket in Hoevelaken?

25 okt 2024, 10:35 Gemeente
2024 10 25 digitaal loket

De gemeente moet kiezen

Nu het dorpshuis verbouwd wordt en het nieuwe gemeentehuis klaar is, wordt er nagedacht over de beste manier om inwoners van Hoevelaken te blijven helpen met hun gemeentelijke zaken.

Steeds meer online

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Steeds meer inwoners regelen hun zaken online. Denk aan het verlengen van je rijbewijs, het doorgeven van een verhuizing of het aanvragen van een uittreksel. Dit kan allemaal gemakkelijk vanuit je eigen huis.

Wat blijft er over voor het loket?

Maar niet alles kan online. Voor een nieuw paspoort of ID-kaart moet je nog steeds naar het gemeentehuis of loket. En ook om deze documenten op te halen.

Twee opties

Er zijn twee mogelijkheden voor de toekomst van het gemeenteloket in Hoevelaken:

1. Terug naar het nieuwe dorpshuis: Het gemeenteloket keert terug naar het nieuwe dorpshuis, net als voor de verbouwing.
2. Weg uit Hoevelaken: Het gemeenteloket in Hoevelaken verdwijnt helemaal. Inwoners moeten dan naar het nieuwe gemeentehuis in Nijkerk voor zaken die niet online kunnen.

Hulp bij digitale zaken

Als het gemeenteloket in Hoevelaken verdwijnt, is er goed nieuws voor wie niet zo handig is met de computer. In de bibliotheek van Hoevelaken komt dan een speciale plek (een "IDO"), waar je hulp kunt krijgen bij digitale overheidszaken. Denk aan het aanvragen van toeslagen of het regelen van je zorgverzekering.

Met geld van het Rijk richten bibliotheken een IDO in. Bij een IDO kunnen mensen terecht met vragen over digitale overheidsdiensten, bijvoorbeeld toeslagen, werk, uitkering, rijbewijs en zorg. Tijdens een IDO-spreekuur ondersteunen getrainde medewerkers van de bibliotheek inwoners in het werken met online diensten via een pc en werken met een DigiD.

In gesprek met de gemeenteraad

Het college wil graag in gesprek met de gemeenteraad om te horen wat de raad vindt van de twee mogelijkheden voor het gemeenteloket in Hoevelaken. Dat gebeurt met een consultatienotitie. Daarna maakt het college een voorstel en legt dit ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor.
Die consultatienotitie van het college kun je hier lezen.