Extra ogen en oren maken buurt veiliger

Foto: nieuws.nl

Steeds meer burgers maken gebruik van een WhatsAppgroep om hun buurt of wijk veiliger te maken.

De gemeente en de politie steunen dit van harte, daarom is in samenwerking met de inwoners in 2015 het project 1000-ogen opgericht. In de week van de veiligheid (9 – 15 oktober) vragen we extra aandacht hiervoor. Doet u bijvoorbeeld al mee?

Al 54 WhatsAppgroepen

In onze gemeente zijn er inmiddels al 54 WhatsAppgroepen: 23 in Nijkerk, 22 in Hoevelaken, 3 in Nijkerkerveen en 6 in het buitengebied. Elke WhatsAppgroep heeft een beheerder en een vervanger. Peter Wigleven en Monique van der Plas zijn een van de eerste deelnemers van het project 1000-ogen. Zij zijn beiden beheerder van het eerste uur én lid van de overkoepelende coördinatiegroep in Hoevelaken.

Handig om elkaar te waarschuwen

Wigleven : “Na een inbraakpoging in onze straat ontstond een klein WhatsAppgroepje, het leek ons handig om elkaar te waarschuwen bij onraad. We hebben toen in de buurt gevraagd wie er mee wilde doen en zo ging het balletje rollen. Het was in het begin even zoeken naar wat we wel en niet deelden in de WhatsAppgroep, maar daar hebben we gezamenlijk een do’s en don’t lijstje voor gemaakt en dat gaat heel goed.” De beheerders krijgen ook de meldingen uit de andere WhatsAppgroepen uit Hoevelaken door. Peter: “Zo is een melding in een mum van tijd het dorp rond en kan iedereen opletten. Letterlijk (meer dan) 1000 ogen dus.”

Sociale controle

Monique van der Plas: “De sociale controle wordt echt veel groter, en onbewust kijk je zelf ook anders om je heen in je eigen buurt. De coördinatiegroep in Hoevelaken verzorgt de contacten met de politie en de gemeente. Ook kijken we welke onderwerpen met betrekking tot het functioneren van de WhatsAppgroepen extra aandacht nodig hebben. Het blijkt bijvoorbeeld dat sommige mensen toch over een drempel moeten om 112 te bellen, ook al zijn dat de afspraken. We benadrukken dan nog een keer dat dat echt heel belangrijk is.

De eerste stap is 112.” De beheerders van de groepen zitten ook in de ‘alarmgroep’. Is er een melding in één van de 22 groepen in Hoevelaken, dan zet de beheerder van de betreffende groep het direct door naar de alarmgroep. Monique; “Zo kunnen alle beheerders het zo snel mogelijk weer delen in hún groep, let iedereen op, en maken we samen de buurt veiliger!.”

Het doel van het project

Het doel van het 1000 ogen-project is o.a. om ervoor te zorgen dat verdachte situaties vaker worden gemeld bij de politie, zodat het aantal incidenten vermindert. Suzanne Hermans is wijkagent in Hoevelaken. Hermans: “Wanneer een inwoner iets verdachts ziet, is er een vaste volgorde van melden: bel éérst 112, en alarmeer daarna de WhatsAppgroep. Wanneer de politie iets aantreft ter plaatse wordt dit, zoals gebruikelijk bij een 112-melding, aan de 112-melder teruggekoppeld. Hij of zij kan dat vervolgens weer in de eigen WhatsAppgroep delen. De wijkagenten zitten zelf niet in de WhatsAppgroepen, maar wel in de beheerdersgroep om eventuele vragen van beheerders te beantwoorden.

Communicatiemiddel tussen de burgers onderling

Suzanne Hermans: ”Wanneer we vanuit de politie een getuigenoproep doen, gebruiken we daarvoor bijvoorbeeld onze Facebookpagina of Burgernet. De WhatsAppgroepen zijn echt bedoeld als communicatiemiddel tussen de burgers onderling. Natuurlijk helpt het enorm als de oproepen door de inwoners zoveel mogelijk worden gedeeld of verspreid.”

De gemeente ondersteunt De gemeente ondersteunt de groepen o.a. met het organiseren van informatie- of netwerkavonden en drukwerk zoals folders voor (potentiële) deelnemers. Burgemeester Renkema: “De gemeente is blij met de grote groep inwoners die inmiddels deelneemt aan de WhatsAppgroepen en we helpen graag mee om de groepen goed te laten functioneren. De buurtbewoners zijn de extra ogen en oren in de wijk, als we allemaal opletten kan er veel schade en leed worden voorkomen. We zijn sámen Nijkerk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen