De antidepressiva-test

Foto:

Het laboratorium van Ziekenhuis St Jansdal heeft een nieuwe service voor patiënten bij wie medicatie tegen een depressie, psychose of angststoornis niet goed aanslaat. Medewerkers van een speciaal hiervoor opgericht Medicatielab kunnen met een antidepressiva-test onderzoeken waarom deze medicijnen niet werken of voor vervelende bijwerkingen zorgen. 

Aan de hand van de uitslag van deze antidepressiva-test krijgt de patiënt via zijn of haar behandelaar advies op maat over het type medicijn of de dosering. Zo heeft een behandeling een grotere kans van slagen. Het Medicatielab van het St Jansdal is het eerste laboratorium dat deze service biedt en dus uniek in Nederland. Zorgverleners kunnen de antidepressiva-test voor hun patiënten online aanvragen via www.antidepressiva-test.nl.
Het uitblijven van een effect of het optreden van bijwerkingen bij medicijnen tegen depressie, psychose of angst zijn mogelijk het gevolg van een (aangeboren) versnelde of vertraagde afbraak van deze medicijnen.
Het Medicatielab kan met de antidepressiva-test aan de hand van DNA in speeksel onderzoeken of bij iemand sprake is van zo’n versnelde of vertraagde afbraak. Dit is bij ongeveer tien procent van alle mensen het geval.  
De antidepressiva-test is voor patiënten erg laagdrempelig. Zij krijgen de test thuisgestuurd. Vervolgens hoeven zij alleen speeksel in een buisje te verzamelen en deze naar het Medicatielab van het St Jansdal te sturen. Binnen twee weken krijgt de zorgverlener een advies op maat over het geneesmiddelengebruik van zijn of haar patiënt. Op basis van dit advies kan de behandelaar bijvoorbeeld de dosering of het medicijn aanpassen. Zo kunnen klachten en problemen van patiënten verminderen of zelfs verdwijnen. 
Het Medicatielab van het St Jansdal is een samenwerking tussen een psychiater, klinisch chemicus, ziekenhuisapotheker en een moleculair biologisch onderzoeker. Zij hebben al jaren ervaring met het opstellen en verstrekken van adviezen over de afbraak van deze medicatie. Ook participeren zij in een nationale werkgroep. Met de antidepressiva-test wil Medicatielab patiënten en zorgverleners helpen uitzoeken of geneesmiddelafbraak een rol speelt bij problemen met medicatie tegen een depressie, psychose of angststoornis. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen