Meander beste ziekenhuis volgens Elsevier

Foto: Frank Noordanus

AMERSFOORT – Meander Medisch Centrum in Amersfoort is al weer een van de beste ziekenhuizen van Nederland, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier.

Op het gebied van up-to-date medische zorg, veiligheid en patiëntgerichtheid behaalt Meander de maximale scores.

Frank de Reij, CEO van Meander Medisch Centrum noemt dit “een prestatie van formaat. Ik ben trots op al onze artsen, verpleegkundigen en alle andere medewerkers die ook in dit nieuwe ziekenhuis de kwaliteit van onze zorg onverminderd hebben waargemaakt. Zij hebben gezamenlijk gezorgd voor dit mooie resultaat.”
Het Elsevier-onderzoek ‘De Beste Ziekenhuizen’ is een jaarlijkse meting met als doel om een representatief beeld te krijgen van het functioneren van een ziekenhuis. Elsevier baseert de beoordeling op de zogeheten prestatie-indicatoren waarover ziekenhuizen verplicht zijn informatie aan te leveren aan onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit jaar zijn bijna 400 indicatoren gebruikt voor het onderzoek. Bij de beoordeling van de ziekenhuizen zijn ook de volumenormen voor operaties meegenomen. Dat zijn minimale aantallen operaties die medisch specialisten volgens wetenschappelijke verenigingen moeten halen per jaar om voldoende ervaring en routine te hebben om de patiëntveiligheid te kunnen waarborgen. Meander voldoet aan al deze volumenormen.

De indicatoren en de volumenormen leiden samen tot een eindoordeel op twee pijlers: de patiëntgerichtheid en de medische zorg. Bij patiëntgerichtheid gaat het om de dienstverlening, de informatieverstrekking aan de patiënt en de wachttijden voor een behandeling. De tweede pijler voor het eindoordeel is medische zorg, waarbij het gaat om de veiligheid van de patiënt en om de effectiviteit (werkt het ziekenhuis volgens de geldende inzichten). Voor beide pijlers heeft Meander de maximale score behaald.

De resultaten van het Elsevier-onderzoek zijn hier online te lezen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen