St Jansdal officieel coloscopiecentrum

Het St Jansdal heeft zich officieel gekwalificeerd als ‘Coloscopiecentrum’. Bevolkingsonderzoek Oost heeft het ziekenhuis groen licht gegeven voor het uitvoeren van darmonderzoeken (coloscopieën), die voortkomen uit het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker (start 2014). Een uitgebreide audit wees uit dat het St Jansdal voldoet aan alle landelijke toelatingseisen. 

In januari 2014 gaat het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt vanaf dan elke twee jaar een oproep van de screeningsorganisatie (onderdeel van het RIVM) om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op sporen van bloed, omdat deze eventueel kunnen wijzen op darmkanker. Wanneer de ontlasting sporen van bloed bevat, krijgt de deelnemer verder onderzoek aangeboden. Het bevolkingsonderzoek kan darmkanker voorkomen of in een vroegtijdig stadium ontdekken. De kans op genezing is dan groter en de behandeling minder zwaar.
Goed voorbereid
In het St Jansdal is hard gewerkt om aan alle gestelde normen voor de darmonderzoeken die voortkomen uit de landelijk bevolkingsonderzoek te voldoen. Zorgmanager Frits van der Velde: “Het St Jansdal had de expertise voor darmonderzoeken al in huis, maar moest wel aan de slag met de gestelde normen van Bevolkingsonderzoek Oost. Alleen coloscopiecentra die voldoen aan alle landelijke toelatingseisen, mogen immers darmonderzoeken die vanuit het bevolkingsonderzoek naar voren komen, uitvoeren.”
Belangrijk
Van der Velde: “Het is voor ons erg belangrijk dat wij deze kwalificatie hebben behaald. Wij hebben als doel een volwaardig ziekenhuis te blijven en willen daarom ook darmkankerpatiënten in ons ziekenhuis blijven behandelen. Om aan de normen te voldoen is onze functieafdeling flink verbouwd. Wij beschikken nu over vier volwaardige scopiekamers, die voldoen aan de landelijke eisen. Deze aanpassing stelt ons in staat om aan de toenemende vraag naar darmonderzoeken te voldoen.” 
Het bevolkingsonderzoek kan op langere termijn jaarlijks 2.400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen. Dit is een vermindering van 15 tot 20 procent. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker komen meer dan vier miljoen Nederlanders in aanmerking. Om wachtlijsten te voorkomen, wordt het bevolkingsonderzoek tot 2019 stapsgewijs ingevoerd. Wanneer iemand een uitnodiging toegestuurd krijgt, hangt af van zijn of haar geboortejaar.  
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek kunt u vinden op: 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen