Eendagsdiagnose hoogbegaafdheid in Nijkerk

Foto: Google Maps

Hoogbegaafdheid snel herkennen maakt gelukkiger

Nijkerk heeft een landelijke primeur als het gaat om het diagnosticeren van hoogbegaafdheid. Dokter Bosman Nijkerk (gevestigd aan de Gildenstraat) is het landelijk expertisecentrum voor Hoogbegaafdheid en een initiatief van Dokter Bosman. Hier kunnen ouders die het vermoeden hebben dat hun kind hoogbegaafd is dit in een eendaags programma laten vaststellen.

Hoogbegaafdheid herkennen

Dokter Bosman pleit voor meer kennis en begrip. Zo moeten ouders en vooral leraren hoogbegaafdheid leren herkennen. PABO’s moeten daarom meer aandacht aan hoogbegaafdheid besteden. Want als hoogbegaafdheid niet herkend wordt, dan kan het kind onnodige leer- en gedragsproblemen ontwikkelen en zich ongelukkig gaan voelen.

Diagnose

Vaak wordt hoogbegaafdheid pas herkend als het kind op de basisschool in de problemen komt. De inhoud van de lessen sluit niet aan bij het niveau van de hoogbegaafde leerling. Vele ouders zoeken daarom naar scholen die extra aandacht besteden aan hoogbegaafdheid, maar die zijn niet altijd in de buurt te vinden.

Als er een vermoeden is van hoogbegaafdheid bij een kind, is het belangrijk dat er zo vroeg mogelijk een diagnose wordt gesteld of het kind hoogbegaafd is. Mocht het kind hoogbegaafd zijn, dan kan het beter worden begeleid op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of op school. Ook is het prettig voor ouders om het te weten, voordat ze een keuze maken voor een basisschool. Ze kunnen dan rekening houden door een basisschool te kiezen die inspeelt op de wensen en behoeften van kinderen met hoogbegaafdheid.

Dokter Bosman: “Het vroeg signaleren van hoogbegaafdheid draagt bij aan een gelukkiger kind en biedt de beste kans op een gezonde ontwikkeling. Een uitdaging dus voor de zorgprofessional om goed te letten op de signalen van hoogbegaafdheid. “

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen