Alle deelnemer hebben progressie geboekt.
De Nationale Diabetes Challenge die begin mei van start ging in
Hoevelaken is afgelopen zaterdag 28 september feestelijk afgesloten tijdens het NDC Festival dat gehouden werd op het terrein van het Openluchtmuseum in Arhem.
Zesentwintig deelnemers vertrokken zaterdagmorgen om 08.30 uur per bus naar het festivalterrein dat feestelijk ingericht was voor de vele honderden deelnemers die uit alle delen van het land naar Arnhem waren gekomen.
Het NDC Festival werd een dag vol plezier en beweging, waarbij de deelnemers samen vierden wat ze hebben bereikt. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het evenement was voor iedereen toegankelijk en bood een mooie kans om nieuwe mensen te ontmoeten en lekker te wandelen. Naast een scala aan activiteiten konden de deelnemers kiezen uit vier uitgezette wandelingen, van 3, 5, 10 en 15 km. Van de Hoevelakense deelnemers waren er enkelen die de 15 km. liepen, de overige kozen voor de 5 of de 10 km. Allemaal waren ze van mening dat ze de afgelopen periode goede vorderingen hadden gemaakt.
Enthousiasme
Na de wandeling werd iedereen feestelijk onthaald in de finish straat. Alle wandelaars met een Bas van de Goor shirt aan ontvingen een mooie medaille. Daarna was er nog van alles te doen, er was een informatiemarkt, diverse bewegingsactiviteiten iedereen kon op de foto met Bas van de Goor die dat wilde. Opvallend was het grote enthousiasme dat niet alleen de vrijwilligers, maar ook de deelnemers ten deel viel: “Het lijkt de Vierdaagse van Nijmegen wel!”, was een veelgehoorde kreet.
Preventie
De Hoevelakense organisatie was dit jaar in handen van Caroline van Mourik, diëtist bij Dievitale en Astrid van Kaam van dokterspraktijk op de Parklaan. Caroline van Maurik: “De reden dat ik meeloop en samen met Astrid het initiatief heb genomen om de Diabetes Challenge op te zetten is dat ik graag inzet op preventieprojecten. Naast een preventieve werking op de gezondheid heeft wandelen ook direct effect op de glucosewaardes van mensen met diabetes, vandaar dat we de doelgroep in Hoevelaken vrij breed getrokken hebben. Iedereen die iets positiefs wil doen voor z’n gezondheid was welkom om mee te wandelen. Zelf heb ik een zittend beroep als diëtist en moet dus ook zorgen voor beweging in mijn vrije tijd, vandaar dat ik het ook geen straf vindt om mee te wandelen als begeleiding.”
Progressie
“Het is heel goed gegaan. We zijn gestart met 61 deelnemers en daar waren er op het eind nog 49 van over. Dit aantal was voor ons voor een dorp als Hoevelaken boven verwachting. We zijn gestart met 3 en 4,5 km, maar dit is later uitgebouwd naar drie groepen: 4, 5 en 6 km. Je merkt dat de conditie is toegenomen van de groep. De afstanden zijn opgehoogd en het lukt dus om verder te lopen binnen dezelfde tijd, een uur. De verwachting dat iedereen die dat wilde tijdens de einddag in Arnhem minimaal 5 km. kan wandelen is mooi uitgekomen.”
Volgend jaar weer
"We gaan het traject zeker volhouden en we hopen ook volgend jaar de Challenge weer te kunnen organiseren binnen Hoevelaken", vervolgt Van Mourik. “We zijn ook blij met alle zorgverleners uit het dorp die in hun vrije tijd bereid waren om mee te wandelen met de Challenge als begeleider. Het is een gezellige groep, de meeste mensen zijn sociaal en toegankelijk en maken makkelijk een praatje met elkaar, ook diegenen die zich ‘alleen’ hebben aangemeld voelen zich inmiddels onderdeel van de groep en hebben leuk contact met anderen. Zelf probeer ik ook niet altijd met dezelfde groep mee te wandelen maar een beetje af te wisselen en dan met meerdere mensen binnen die groep een praatje te maken. Ik kijk nu eigenlijk al weer uit naar het vervolg, het was fantastisch om mee te mogen werken aan de Diabetes Challenge Hoevelaken!”
bijdrage van Gerrit Steen