De gemeente Nijkerk werkt samen met de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en zorgverzekeraars aan het verbeteren van de aanrijtijden van ambulances.
Dat schrijft het college aan CDA-raadslid Rakhorst, die er vragen over stelde.
Uit recente rapportages blijkt dat de ambulance in Nijkerk in een derde van de noodgevallen de norm van 15 minuten niet haalt. Dit is een verslechtering ten opzichte van 2019, toen dit nog om een zesde van de gevallen ging.
Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn er verschillende oorzaken voor de langere aanrijtijden. Een belangrijke factor is de toename van de meldtijd, die deels te wijten is aan de centralisatie van de meldkamer naar Apeldoorn en de instroom van nieuwe centralisten. Daarnaast is er een stijging in de vraag naar ambulancezorg, waardoor ambulances vaker bezet zijn. Ook de geografische ligging van Nijkerk, tussen twee uitrijlocaties, speelt een rol.
De gemeente Nijkerk heeft samen met de VGGM en zorgverzekeraars een plan opgesteld om de aanrijtijden te verbeteren. Dit plan omvat onder andere:
- Optimalisatie van het ambulanceproces, inclusief werkprocessen en data-analyse.
- Een ingroeiplan voor personeel en ambulances om aan de stijgende vraag te voldoen.
- Verbetering van de spreiding en beschikbaarheid van ambulances.
- Implementatie van een nieuwe urgentiecategorie (A0) voor levensbedreigende situaties.
De gemeente Nijkerk is bereid om samen met andere gemeenten druk uit te oefenen op het ministerie om landelijke verbeteringen in de ambulancezorg door te voeren.
Redactie: Soms is het ook belangrijk te herkennen, wat er niet in aan antwoord op vragen van raadsleden staat. In 2021 is er nog onderzocht of een ambulancepost in Nijkerk haalbaar was. Het antwoord was toen nee. In 2025 wordt die mogelijkheid tot verbetering niet opnieuw onderzocht.