AMERSFOORT - Meander Medisch Centrum heeft tijdens het Wetenschapssymposium de Meander Wetenschapsstimuleringsprijzen uitgereikt aan Hugo Adams en Nanda van der Stap.
Adams deed als arts-onderzoeker onderzoek naar een alternatief voor beenmergbiopt. Promovenda technische geneeskundige Van der Stap onderzocht hoe het gebruik van de Da Vinci robot te optimaliseren.
De jury liet weten dat alle gepresenteerde onderzoeken van hoog niveau waren en dat zij voor een moeilijke keus stond. Uiteindelijk besloot de jury om een wetenschapsprijs toe te kennen aan Hugo Adams vanwege de relevantie van zijn innovatieonderzoek. Hugo Adams heeft onderzocht of een FDG-PET/CT van het beenmerg – een activiteitscan – een beenmergbiopt kan vervangen. Zijn onderzoek laat zien dat dit niet kan: een biopt voorspelt hoe een ziekte zich zal ontwikkelen en een FDG-PET/CT doet dat niet.
Het onderzoek van Nanda van der Stap kreeg de voorkeur omdat haar onderzoek van groot praktisch nut is. Van der Stap – met chirurg Broeders als promotor - heeft onderzocht of de Da Vinci operatie robot darmonderzoek sneller en makkelijker maakt. Zij concludeerde dat de robot met computerhulp bij de besturing gelijk presteert aan de huidige conventionele methode, maar dat voor gebruikers de leercurve voor de robot korter is. Verder kende de Vereniging Medische Staf de Johan Harmen Francken van Brunswijk-prijs toe aan collega en radioloog Cornelia Schaeffer-Prokop. Zij heeft vele jaren onderzoek van hoog niveau gepubliceerd over het gebruik van de CT-scan bij longziekten en de verbetering van de kwaliteit van de scans.
Tijdens het zesde Meander Wetenschapssymposium hielden acht onderzoekers een presentatie voor een zaal vol medisch specialisten, huisartsen, paramedici en verpleegkundigen. Daarnaast presenteerden dertien onderzoekers hun onderzoeksresultaten op een poster. Het wetenschapssymposium was tevens het podium voor een eerste uitgave van het tijdschrift ‘Wetenschap in Meander’, dat tweemaal per jaar zal verschijnen.