Zorgverleners vrezen vertrek na verkoop gezondheidscentra

29 apr , 14:57 Gezondheid
2020 02 19 bhn nije veste 08

De CDA-fractie uitte een paar weken geleden opnieuw haar zorgen over de huisvesting van huisartsen in onze gemeente.

Raadslid Pam van de Weijer-Feuerstein stelde, dat huisartsen en andere zorgverleners in Nijkerk zich zorgen maken over de gevolgen van de geplande verkoop van drie gezondheidscentra door woningstichting Nijkerk (WSN) aan een commerciële partij. Zij vrezen dat stijgende huurprijzen de zorg in de wijk in gevaar kunnen brengen.

Het college antwoordt, dat de gemeente op de hoogte is van deze zorgen en gesprekken heeft gevoerd met de verkoper van de panden, de WSN, om de continuïteit van de zorg te waarborgen.

WSN wil investeren in sociale woningbouw

WSN geeft aan de verkoop nodig te hebben om geld vrij te maken voor investeringen in sociale woningbouw, wat hun belangrijkste taak is. De gezondheidscentra vallen onder een dochteronderneming die ook vrije sector huurwoningen en parkeerplaatsen beheert. WSN benadrukt dat de continuïteit van de eerstelijnszorg in Nijkerk belangrijk is bij de verkoop.

Huurcontracten blijven voorlopig bestaan

Bij een eventuele verkoop aan een commerciële partij, zullen de huidige huurcontracten met de zorgverleners ongewijzigd worden overgenomen. Deze contracten lopen nog tot 2031 (Bij de Veste) en 2033 (De Nije Veste en Corlaer). Dit biedt de zorgverleners de komende jaren stabiliteit.

De gemeente heeft geen directe invloed op de huurprijzen, die WSN indexeert volgens privaatrechtelijke afspraken. Wel kan de gemeente de maatschappelijke bestemming van de panden bewaken, met name voor de Oranjelaan en Corlaer.

Alternatieven voor huisartsen Hoevelaken

Voor de huisartsen van De Ronde Tafel en Huisartsenpraktijk De Koppel in Hoevelaken, die kampen met ruimtegebrek, zoekt de gemeente naar alternatieve locaties buiten het geplande dorpshuis. Ook voor de apotheek wordt naar een nieuwe centrale locatie gezocht.

Hoewel een integraal gezondheidscentrum in Hoevelaken lastig wordt vanwege de beschikbare ruimte, houdt de gemeente gemeentelijke grondposities vrij voor huisvesting van zorgpartijen.

Ruimte voor huisarts in nieuwbouwwijk Doornsteeg

In de nieuwbouwwijk Doornsteeg fase 3 is ruimte gereserveerd voor een gezondheidscentrum. Gesprekken met ontwikkelende partijen en zorgverleners over de kosten lopen nog. De gemeente wil onderzoeken wat nodig is om de ontwikkeling van een gezondheidscentrum daar mogelijk te maken.

Beleid voor huisartsen in nieuwbouwwijken

De gemeente Nijkerk wil in toekomstig beleid vastleggen dat bij nieuwe wijken of grote projecten ruimte wordt gereserveerd voor huisartsenpraktijken. Dit kan door het ontwikkelen van beleid in de omgevingsvisie en de nota maatschappelijk vastgoed, het aanpassen van bestemmingsplannen en samenwerking met huisartsenorganisaties en zorgverzekeraars.

De gemeente hanteert momenteel al een laag grondprijzenbeleid voor maatschappelijke voorzieningen om de betaalbaarheid te bevorderen. Er zijn op dit moment geen plannen voor subsidies zoals in de gemeente Haarlem.