Hoevelakense schooljeugd herdenkt Walter Strang

Veteraan Ken Froland (3de van links)
Veteraan Ken Froland (3de van links)
Foto: Historisch Hoeflake

Voor de achtste keer sinds de geslaagde zoektocht van Theo Zuurman naar de identiteit achter de onbekende soldaat W. Strang werd op vrijdag 15 april 2016 de Walter Strang Memorial gehouden.

Kinderen van de groepen acht van vier Hoevelakense basisscholen waren naar Dorpshuis De Stuw gekomen, om de inmiddels tot de historie van Hoevelaken behorende Canadese soldaat Walter Strang te herdenken.

Tijdens deze herdenking kregen de kinderen verhalen te horen over het slot van de oorlog in Hoevelaken, donderdag 19 april 1945. Deze dag had met de komst van de Canadese bevrijders in Hoevelaken een mooie bevrijdende dag moeten worden, maar door de stuiptrekkingen van de terugschietende Duitsers, waarbij diverse mensen door rondvliegende granaten het leven lieten, werd deze dag vooral een zwarte dag.
Theo Zuurman vertelde over zijn zoektocht naar de ware identiteit van W. Strang en liet de kinderen weten, hoe hij de man achter de onbekende soldaat heeft kunnen achterhalen en hoe hij in contact heeft kunnen treden met diverse familieleden van de in Hoevelaken gesneuvelde vrijheidsstrijder.

Captain Jack Bowen vertelde het verhaal van de ‘poppies’ (klaprozen), sinds 1922 het symbool van de veteranenorganisatie. Poppy Day (officieel Remembrance Day) is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht. Deze dag valt op 11 november, de dag die in 1918 het einde betekende van WO I.

Ken Froland, 93 jaar, was een goede vriend van Walter Strang en vocht met hem in WO II. Ken vertelde, in het Engels, maar vertaald door Maarten Doude van Troostwijk, over zijn vriendschap met Walter en over hun ervaringen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de kinderen was er vervolgens gelegenheid tot het stellen van vragen.

De Walter Strang Memorial eindigde met een tocht naar Park Weldam, waar bij het monument aldaar een korte toespraak werd gehouden door wethouder Wim van Veelen en er vervolgens, na een minuut stilte, voor de aanwezigen gelegenheid was tot het leggen van een roos. Het bestuur van de Stichting Walter Strang Foundation keek na afloop met een voldaan gevoel terug op de achtste herdenking van de Walter Strang Memorial. ,,We willen dit zo lang mogelijk jaarlijks voortzetten en merken dat de kinderen het zelfs na 71 jaar interessant vinden. Op deze manier blijven we Walter herdenken en leeft zijn naam voort. Hij heeft tenslotte zijn leven gegeven voor onze vrijheid’’, besluit voorzitter Zuurman.

bijdrage van Robert Kreuning

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen