Vijfde keer palingroken voor de Haen

Foto: Arjen Gerritsma

In 2012 nam Cor Horst, uitbater van Grandcafé De Haen, samen met palingroker Bard Renkers het initiatief om de eerste Palingrookwedstrijd Hoevelaken te organiseren.

Winnaar van die eerste editie was Richard van de Kletersteeg. De organisatie, rokers, jury en publiek kregen de smaak te pakken en op zaterdag 27 augustus gaat het vuur alweer voor de vijfde keer aan op het terras van De Haen in hartje Hoevelaken. Tijd voor een extra feestelijke uitvoering.

Lustrum feestje
Om het eerste lustrum te vieren is het smartlappenkoor ‘Gedeelde Smart’, het gezelligste koor uit Amersfoort, uitgenodigd. Dit koor bestaat uit 45 fraai uitgedoste dames, één dirigent en drie accordeonisten. Hun veelzijdig repertoire varieert van tranentrekkende smartlappen tot meezingbare levensliederen, zoals o.a. een toepasselijke Zeemansmedley, Daar in het kleine café en Waterkant. Het motto van de dames is:

De lekkerste
In 2015 won Jan Ruizendaal, samen met zijn rookmaatje Jaap Eijsing, verrassend de eerste prijs. Jan was zelfs bereid zijn recept voor dit succes te onthullen: “Ten eerste gebruiken we eikenhout, de rook daarvan geeft een mooie kleur en lekkere smaak. Voordat de paling de rookton ingaat pekelen we ze sterk met zeezout. De rookton houden we tussen de 70 en 80 graden en we roken ze rustig zo’n kwartiertje.’’ Jan & Jaap beloofden dit jaar weer terug te komen om hun trofee, een fraai schilderij van Evelien Koolos Team Paint, te verdedigen. De palingen werden gekeurd op kleur, uiterlijk, smaak/zout, gaarheid en textuur. De winnende paling kreeg met name superlatieven, zoals; genuanceerde smaak, top, super en ‘De Lekkerste!’.

2015-08-29 palingroken Alle winnaars

Kwaliteit hoog
Organisator Cor Horst verwacht dit jaar zo’n tien deelnemers. ,,We hebben Hoevelaken als dorp met goeie palingrokers op de kaart gezet. Volgens de jury, alle deelnemers ontvangen twee gemarkeerde wedstrijdpalingen, was de kwaliteit hoog en iedereen was uitverkocht. Het publiek heeft ervan genoten.’’ Naast paling worden er ook andere vissoorten voor de verkoop gerookt, zoals onder andere zalm en makreel op een broodje. Palingrookwedstrijd Hoevelaken vindt plaats op zaterdag 27 augustus 2016 van 13.00 tot 18.00 uur op het terras van De Haen.

Deelnemen?
Bent u palingroker/ster en wilt u ook deelnemen? Deelnemers kunnen zich gratis inschrijven bij Grandcafé De Haen, De Brink te Hoevelaken, via e-mail [email protected] of mobiel 06-20707717.

bijdrage van Theo Zuurman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen