Clubhuis sc Hoevelaken was even een theater

Foto: Robert Kreuning

Plezier en zelfvertrouwen zijn de belangrijkste uitgangspunten voor een ideale sportbeleving van kinderen.

Dat was het uitgangspunt van de vijf kwartier durende voorstelling “Dat schiet lekker op zo!”, die vrijdag 30 september in het clubhuis van sc Hoevelaken werd opgevoerd. Geen bemoeizuchtige, betweterige ouders en leiders langs de lijn bij jeugdwedstrijden, maar positief ingestelde betrokkenen.

Jan Beitler en Anita Vonder wisten deze prettige voorstelling naar Hoevelaken te halen, waar ruim veertig belangstellenden een fantastische, ogen openende avond mochten beleven. En voor wie er niet waren: een gemiste kans.

Hieronder beschrijft Anita Vonder de ludieke voordracht. Zelf kreeg zij (onverwacht) een rol als bardame Anja toebedeeld. Frouwkelien van ’t Hof mocht, eveneens onverwacht, opdraven als de tweede vrouw van vader, Lisa genaamd.

Dat schiet lekker op zo

Hoe maak je trainingen en bijeenkomsten van onze vereniging (nog) leuker voor leden en vrijwilligers? Hoe ga je om met ouders die het beter weten dan de trainer? Welk effect heeft dit op onze leden en hun prestaties?

Tijdens de voorstelling “Dat schiet lekker op zo” werden bestuursleden, trainers, begeleiders, scheidsrechters en andere belangstellenden meegenomen in een humoristische verhaal van een vader, die vertelt wat hij thuis en bij de club van zijn zoon allemaal meemaakt. Vader (genaamd Maarten) is tevens coach van zijn zoon. De relatie met zijn tweede vrouw Lisa vertoont al scheurtjes.

En dan zijn puberzoon die dreigt te willen stoppen met voetballen omdat hij het niet meer leuk vind. Hij gaat liever met zijn vriendin naar de bios of met zijn vrienden klussen aan een brommer. Zijn vader/coach die altijd loopt te schreeuwen wat er allemaal niet goed gaat en dat winnen heel belangrijk is. NOOIT iets positiefs. Een jongen die vooral bang is om fouten te mogen maken.  Maar is dit wel zo? Moet je winnen wel vooropstellen of is juist de weg ernaar toe veel belangrijker. En wat zeg je als coach vlak voor een spannende wedstrijd? Wat doe je als trainer als de training voor geen meter loopt. En hoe ga je als bestuur om met blèrende ouders langs de kant.

Een opmerkelijk en herkenbaar verhaal. Want mensen doen in de sport “onbewust of onbedoeld” dingen waardoor het juist slechter gaat. Draai het om en je ziet direct de resultaten.
De voorstelling is gebaseerd op de theatervoorstellingen “wel winnen hè! En “En nou is het afgelopen!” waar al 100.000 (!) mensen van genoten hebben en nu dus ook de vrijwilligers van SC Hoevelaken! Alle voorstellingen worden omarmt door NOC*NSF en 42 sportbonden.

Anita Vonder: “Ik hoop dat door het bijwonen van deze voorstelling bij onze vrijwilligers een stukje bewustwording is opgetreden en inspiratie om met positief coachen aan de slag te gaan. Hoe kun je als vrijwilliger er nu voor zorgen dat onze voetballers zich optimaal kunnen ontwikkelen en je als club nog sterker wordt. “Meer Winnen” is misschien wel meer leden, meer sportief gedrag en meer vrijwilligers!
Na afloop van de voorstelling waren de reacties van de vrijwilligers o.a. heel positief, heel grappig! En zo herkenbaar!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen