Rotte vis in Tweede Kamer

Foto: videobeeld nijkerk.nieuws.nl

DEN HAAG – In de laatste nieuwsbrief haalt Norbert Klein uit naar collega’s

Klein in zijn laatste nieuwsbrief: “Elkaar voor rotte vis uitmaken binnen of buiten de Tweede Kamer is gemakkelijk. Vraag is dan: wat bereik je er mee? Allereerst natuurlijk is het aardige publiciteit en entertainment voor de Nederlandse sensatiepers, van NPO tot Telegraaf. Het idee is dat mensen het mooi vinden als bijvoorbeeld 2 kamerleden in een debat elkaar uitschelden. Dat krijgt dus aandacht.

Ook zomaar wat kreten de lucht in gooien of instanties verdacht maken werkt ook goed. Maar toch biedt dat voor mensen, voor de echte problemen geen enkele oplossing. Leeghoofdig roepen dat mensen “gepakt worden” of dat iedereen behalve jezelf niet deugt, laat een onaangename smaak achter als beseft wordt dat het nihilisme is. We hebben oerdegelijke peilers in onze rechtsstaat vanuit het principe van de Trias Politica.

Afgelopen dinsdag werd ik daar nog extra van bewust met een werkbezoek aan de Hoge Raad der Nederlanden. Niet alleen door een prachtig nieuw gebouw dat staat, maar ook in het gesprek met de raadsheren. De instituties van de rechtsstaat staan als stevige basis. Hoe het systeem van de instituties werkt moet beter. Dat wordt niet bereikt door deze, zoals bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, belachelijk te maken door politici. Dat zegt dan meer over zichzelf, de eigen institutie. Politici kunnen als wetgever niet zonder uitvoerders en rechtsprekers. Het ontkennen van die rollen is het ontkennen van het eigen bestaan, als zijnde nep-politici, rotte vis dus.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen