Verduurzaming van je woning financieren, zo doe je dat!

Foto:

De stijging van de energieprijzen, een onderwerp wat dagelijks wel voorbij komt.

De prijzen van de grondstoffen zijn gestegen, waardoor de energieprijzen flink omhoog zijn gegaan. Waar je vorig jaar in augustus nog gemiddeld zo’n €0,22 per kWh betaalde, is dat nu ongeveer tussen de €0,50 en €0,90. Dit is dus hét moment om over te gaan tot verduurzaming van je woning, om zo te besparen op je energiekosten. Benieuwd hoe je deze energiebesparende maatregelen kunt financieren?

Maatregelen voor een duurzamer huis

Het verduurzamen van je woning is steeds populairder nu de energieprijzen torenhoog zijn. Om deze energiekosten te verlagen kun je investeren in een warmtepomp, zonnepanelen, energiezuinige ventilatie, HR++ en triple glas, isolerende kozijnen en deuren en isolatie van dak, vloer en gevel. Benieuwd waar je het beste mee kunt beginnen? Dat lees je in het stappenplan van Milieucentraal.

Subsidies

Voor veel energiebesparende maatregelen kun je bij de overheid of gemeente een subsidie aanvragen, zoals voor het isoleren van je woning, de aanleg van groene daken en voor een warmtepomp. Het verschilt echter wel per gemeente waarvoor je een subsidie kunt aanvragen. Informatie hierover kun je vinden bij het Energieloket van je gemeente.

De duurzaamheidslening

Je kunt als bewoner van ruim 100 gemeentes (waaronder de gemeentes Ede, Veenendaal en Nijkerk) een duurzaamheidslening aanvragen. Je leent dan geld van de gemeente of provincie om je huis te verduurzamen. Het geld wat je leent mag er alleen gebruikt worden voor duurzaamheidsmaatregelen. Het minimumbedrag wat je kunt lenen is €2500,- en maximaal €30.000,- of €50.000,-.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is ook een lening die je als particulier kunt aanvragen om zo je woning te kunnen verduurzamen. De lening kun je aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds, een initiatief van onder andere de Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid. Het minimumbedrag voor deze lening bedraagt €1000,- en maximaal €25.000,-.

Verduurzamen van je woning betalen met je hypotheek

Normaliter kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Mocht je willen investeren in energiebesparende voorzieningen, dan wordt dit percentage verhoogd naar 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning. Het extra bedrag wat je kunt lenen wordt in een depot gezet waarbij de bank controleert of uitgaven uit dit depot ook daadwerkelijk voor verduurzaming gebruikt wordt. Let op: niet alle hypotheekverstrekkers hebben deze regeling. Daarnaast kun je als je een energiezuinige woning koopt €9.000,- extra lenen bovenop de maximale hypotheek. Ditzelfde bedrag kan ook extra geleend worden wanneer er energiebesparende voorzieningen worden getroffen wanneer je wilt verbouwen. Dit kan bijvoorbeeld voor zonnepanelen, dakisolatie of voor een warmtepomp. Belangrijke voorwaarde is dat het gezamenlijk inkomen minimaal €33.000,- moet zijn.

Hypotheekverstrekkers met een speciale duurzaamheidslening of ‘groene hypotheken’
Je kunt bij enkele hypotheekverstrekkers ook speciale duurzaamheidsleningen aanvragen. Deze leningen moet je vaak wel afsluiten bij dezelfde bank als je ‘normale’ hypotheek. Een deel van de lening wordt dan afgesplitst van de hoofdsom. Over dit gedeelte betaal je dan een lagere hypotheekrente.

Vragen? Of advies nodig?


Een duurzaamheidslening, een energiebespaarlening, het verhogen van je hypotheek of een hypotheek met rentekorting, het verschilt per situatie wat de beste keus is. Wil jij hier meer informatie of advies over? Onze hypotheekadviseurs staan voor jou klaar!

0318-67 25 25
[email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen