De gemeente experimenteert met nieuwe woonvormen om de krapte op de woningmarkt te verlichten.
Vanaf 10 januari 2025 is het mogelijk om een tijdelijke woonruimte, zoals een tiny house of mantelzorgwoning, te plaatsen op eigen erf. Deze maatregel moet vooral starters en ouderen helpen aan een passende woning.
De gemeente wil met deze nieuwe regels meer flexibiliteit bieden op de woningmarkt. Door het toestaan van tijdelijke woonruimtes op eigen erf, hoopt ze de doorstroming te bevorderen en tegelijkertijd een oplossing te bieden voor starters die moeite hebben met het vinden van een vaste woning.
Om een tijdelijke woonruimte te mogen plaatsen, gelden er wel bepaalde voorwaarden. Zo mogen bijgebouwen maximaal tien jaar verbouwd worden voor bewoning op het eigen erf. Mantelzorgwoningen mogen niet groter zijn dan 100 m² en zijn bedoeld voor inwoners vanaf 60 jaar. Voor andere vormen van tijdelijke huisvesting, zoals tiny houses, geldt een maximale grootte van 50 m².
Starters: Tiny houses kunnen voor starters een interessante optie zijn. Ze bieden de mogelijkheid om relatief goedkoop te wonen en tegelijkertijd ervaring op te doen met het hebben van een eigen woning.
Ouderen: Mantelzorgwoningen kunnen ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, terwijl ze toch dichtbij hun familie blijven.
Wie een tijdelijke woning wil plaatsen, moet hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een vergunning is te vinden op de website van de gemeente.
Wethouder Heutink-Wenderich is blij met deze nieuwe mogelijkheid: "We proberen creatieve oplossingen te vinden om meer woningen te creëren en doorstroom te bevorderen. Naast dat we nieuwe woningen bouwen, kijken we ook naar tijdelijke en flexibele woonvormen op bestaande erven."