Meer vraag naar woningen en verbouwingen
Het aantal hypotheekaanvragen is flink gestegen. In het tweede kwartaal van 2025 was er een stijging van 10 procent. Dit is vergeleken met dezelfde tijd vorig jaar. Vooral aanvragen voor het verbeteren van huizen namen toe. Dat was wel 65 procent meer. Ook voor het kopen van een huis kwam er meer vraag bij. Dit steeg met 14 procent. Dit gebeurt ondanks dat de huizen duurder zijn geworden.
Vooral jongeren die hun eerste huis kopen zijn actief. Ook mensen boven de 55 jaar zijn druk op de woningmarkt. Vier op de tien starters tussen 25 en 35 jaar kopen hun eerste huis alleen. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Het gemiddelde hypotheekbedrag is ook hoger. Dat is nu 361.000 euro. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. Dit verschilt wel per provincie. Zeeland zag de grootste groei (+10 procent). Ook Drenthe en Overijssel groeiden flink (+8 procent). Andere provincies zagen juist een kleine daling. Denk aan Flevoland (-4 procent) en Friesland (-3 procent). Dit kan betekenen dat de groei van huizenprijzen iets langzamer gaat.
Mensen ouder dan 55 jaar zijn steeds actiever. Ze sluiten vaker een hypotheek af. Dit doen ze om hun huis te verbouwen. Of om het energiezuiniger te maken. Het aantal aanvragen voor woningverbetering van deze groep steeg enorm (+90 procent). Er zijn weinig geschikte huizen voor ouderen. Daarom kiezen zij ervoor om hun eigen huis aan te passen. Zodat ze er langer kunnen blijven wonen. Ook de dalende rente maakt verbouwen aantrekkelijk. Het aantal aanvragen van 55-plussers voor het kopen van een huis steeg ook, met 19 procent. Andere groepen die al een huis hebben, waren minder actief.
Arnold Swart, van De Hypotheker in Nijkerk, bevestigt dit. Hij zegt dat er meer huizen moeten komen. Vooral huizen die geschikt zijn voor ouderen. "De meeste 55-plussers kiezen voor verbouwen", aldus Swart. "Niet voor verhuizen." Hij verwacht dat de aanvragen voor woningverbetering zullen blijven stijgen. De rente blijft stabiel of daalt zelfs licht. Maar er moeten ook meer levensloopbestendige huizen komen. Anders verhuizen ouderen niet. En komen er geen huizen vrij voor starters of mensen die willen doorstromen.
Jonge huizenkopers onder de 35 jaar zijn ook erg actief. Meer dan de helft van alle aanvragen komt van deze groep. Dit kwartaal nam hun vraag naar huizen toe met 23 procent. Opvallend is dat 40 procent van de starters tussen 25 en 35 jaar hun woning alleen koopt. Voor jonge alleenstaanden is het moeilijk een huis te vinden. "Zij krijgen vaak een lagere hypotheek", zegt Swart. "En ze zijn afhankelijk van spaargeld." Een starterslening kan helpen. Of financiële hulp van familie. Zoals een gift. Dit kan hen net dat zetje geven.