Drie kunstobjecten van Jan-Carel Koster in Vlaardingen onthuld

Foto:

Kunstenaar/beeldhouwer Jan-Carel Koster heeft het meest uitdagende project, de beeldenroute voor de hoofdstedenbuurt in Vlaardingen, bijna gereed: op 7 september worden de drie objecten onthuld.

Het is al weer bijna twee jaar geleden dat Jan-Carel een serie stenen sculpturen heeft ontworpen in opdracht van ‘Waterweg Wonen’, een woningcorporatie die graag wil dat hun klanten plezierig wonen in “hun” Vlaardingse buurten en wijken. De Hoofdstedenbuurt in Vlaardingen is gebouwd rond 1970, ligt in de wijk Holy-Noord en bestaat uit negen galerijflats. Deze serie sculpturen worden in de openbare ruimte in de Hoofdstedenbuurt in Vlaardingen geplaatst. Aan het ontwerp van de sculptuur is een intensieve studie vooraf gegaan. 
Na zijn presentatie koos een commissie van bewoners van de hoofdstedenbuurt, na studie van de ontwerpen, Jan-Carel uit om deze beeldenroute tot stand te brengen. In de objecten moest het thema ‘Hoofdsteden’ terug te zien zijn. Na maanden van intensieve arbeid zijn de grote stenen sculpturen gereed. Op het evenemententerrein achter de Londenweg vindt op zaterdag 7 september na het onthullen van de beeldenroute een spectaculair vijf werelddelenfestival plaats met voor elk wat wils.
2013-08-10-jan-carel-koster-sculptuur-madrid
Een van de werken komt aan de Kopenhagenlaan, tussen de Madrid en Luxemburg flat. Echter heeft Jan-Carel het marmer niet uit Spanje maar uit Portugal gehaald. Dit idee komt van het stierenvechten dat nog altijd in Spanje plaatsvindt. Jan-Carel huldigt de Portugezen, waar geen zinloze gevechten tot de dood van de stier plaatsvinden. Een belangrijk detail zijn de twaalf druiven. Deze worden tijdens de laatste twaalf klokslagen van het jaar traditiegetrouw door de Spanjaarden gegeten. Deze traditie brengt hen geluk en voorspoed in het nieuwe jaar iets wat zich wellicht voortzet in Vlaardingen. Deze sculptuur is gemaakt van Rosa Portugallo marmer. 
Bijdrage van Maureen van Goethem
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen