Dodenherdenking Hoevelaken: Vrijheid geef je door

Nadat
op zondag 4 mei 2014 de ‘grote mensen’ zoals burgemeester Renkema, wethouder
Geert Horst en John van de Bunt en Coos van Rijswijk van de Oranjevereniging
kransen en bloemen hadden gelegd bij het Walter Strang Oorlogsmonument stond
daar opeens de peuter Jaleesa van Essen met een roos in haar hand. 

Ze keek wat beteuterd naar al die grote mensen, maar legde uiteindelijk de rode roos bij het monument. Een mooi symbolisch gebaar, want het thema van deze Dodenherdenking was ‘Vrijheid geef je door’.

Doorgeven aan jeugd

Vooraf aan de bloemlegging vond in Zalencentrum De Haen een herdenkingsbijeenkomst plaats die door zo’n ruim 100 mensen bezocht werd. Als sprekers waren er burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk en John van de Bunt de nieuwe voorzitter van de plaatselijke Oranjevereniging. ,,Bij de toekomst denk je uiteraard aan de jeugd. Daarom ben ik ook blij dat de jeugd van Hoevelaken zo betrokken is. Mag ik hier het belang benadrukken dat de oorlogsgeschiedenis wordt doorgegeven aan de jeugd,’’ zei Renkema.

Respectvolle samenleving

John van de Bunt sprak over een respectvolle samenleving. ,,Om respectvol met elkaar om te gaan in een gelijkwaardige samenleving, is het belangrijk waakzaam te zijn voor discriminatie en uitsluiting. Vrijheid staat of valt bij de ruimte die we elkaar bieden, dat is een kwestie van respect,’’ aldus Van de Bunt. Margreet Zuurman-Fun droeg het gedicht ‘De Stille Getuige’ van Nienke Woltmeijer voor.

Stille tocht

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Edwin Schimscheimer op piano, gitaar en zang, samen met Esther van Kommer, gitaar en zang. Dieuwertje van Egten zong op zeer gevoelige wijze ‘Imagine’ en ‘Lost’. Voor de Schotse sfeer – Strang was een Schots-Canadese soldaat die op 19 april 1945 in Hoevelaken sneuvelde – zorgden de Seaforth Highlanders of Holland met doedelzak en trommel. De stille tocht werd vooraf gegaan door het Korps Nationale Reserve Natres, waarna bij het Oorlogsmonument twee minuten stilte werd gehouden. Hierna volgde de bloemlegging tot slot.

Tekst: Theo Zuurman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen