Inkwartieringshuis Froland en Strang gevonden

Gonny en Ken
Gonny en Ken
Foto: Theo Zuurman

BARNEVELD/HOEVELAKEN – ,,Je hebt nog nooit zulke leuke lui gezien als die Canadians, zo echt sjoviaal. Vannacht hebben er bij ons ook twee geslapen’’ schreef de toen twintig jarige Hillegonde Noorlander uit Barneveld op 18 april 1945 in haar dagboek.

Ruim zeventig jaar later, op zaterdagmorgen 9 mei 2015, ontmoeten de twee elkaar voor het eerst weer na de oorlog. Het wordt een allerhartelijkste ontmoeting tussen twee vitale ouderen.

Je lach je kriek
,,Zeg maar Gonny en ik spreek geen Engels’’ zegt Gonny Noorlander (90) als we met WO2 veteraan Ken Froland (92) in haar huis aan de Verlooplaan in Barneveld, waar de tijd sinds de vijftiger jaren stil lijkt te hebben gestaan, gastvrij worden ontvangen. Gonny laat haar dagboek zien waar ze netjes met een kroontjespen o.a. in schreef ,,Je lach je kriek over dat anderhalve woord Engels dat we kunnen, ’t is echt een enige week.’’ En over de nacht van 18 op 19 april 1945: ,,We hebben vannacht niet veel geslapen. De kanonnen brulden en knalden vlak boven en achter ons.’’

Slaapzakken in de serre
2015-05-09huis Verlooplaan 21

Er komt ook een familie-fotoalbum op het Perzisch tafelkleed, met een foto van het ouderlijk huis dat aan de overkant stond. Het betreffende huis is na de oorlog afgebroken en er staat nu een moderne villa, maar Ken herkent direct het huis op de foto waar hij en Walter Strang toen ingekwartierd waren. ,,We sliepen in die serre, alleen die zat rechts en niet links’’ merkt Ken op. ,,Dat klopt, dit is een foto van de achterkant en jullie kwamen voor om binnen’’ antwoordt Gonny. ,,Mijn vader Jan Noorlander, die hoofdonderwijzer van de Prinses Julianaschool was, had aan de Canadezen gevraagd of ze in de serre wilden slapen omdat het te koud was om in de vrachtwagen te overnachten. Ik zie ze nog met hun slaapzakken binnen komen.’’

Ik ga wel
Voor Ken Froland is die serre een gedenkwaardige plek, het is namelijk de laatste slaapplaats van zijn vriend en dienstmaat Walter Strang, die op 19 april 1945 tijdens de bevrijding van Hoevelaken sneuvelde. ,,’s Ochtends kwam de sergeant de serre binnen waar wij als radio-telefonisten zaten en zei dat hij een radio-telefonist nodig had om een wegversperring in Hoevelaken op te ruimen. ‘Ik ga wel’ zei Walter kalm. Daarna heb ik hem nooit meer gezien,’’ Ken wordt stil en pinkt een traantje weg.

Jaarlijks naar Hoevelaken
Vanaf 2007, bij de onthulling van de Walter Stranglaan in Hoevelaken, komt Ken Froland jaarlijks naar Hoevelaken, in 2008 voor de onthulling van het vernieuwde monument in Park Weldam en vanaf 2009 voor de Walter Strang Memorial en nu om 70 jaar Bevrijding te vieren. Steeds was er die vraag: ,,Waar waren we ingekwartierd in Barneveld?’’ Door een oproep in de Barneveldse Krant van Gerjan Crebolder werd die vraag door Gonny Noorlander gelukkig beantwoord. ,,Dit geeft me rust’’ besluit Froland, ,,maar ik kom volgend jaar zeker weer.

bijdrage van Theo Zuurman 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen