Tachtigste klompenpad onthuld

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Vrijdagmiddag verrichtte wethouder Wim van Veelen voor de Stuw de feestelijke opening van het tachtigste Klompenpad.

Het Laaksepad is een rondwandeling van tien kilometer door het mooie buitengebied van Hoevelaken en Nijkerkerveen. Dat betekent wandelen in het slagenlandschap, over een fraai landgoed, de oeroude Veenwal en een kerkenpad.
2015-10-16 klompenpad 003
Wethouder Wim van Veelen en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthulden het startpaneel dat midden op de Brink is gelegen. In dorpshuis De Haen werden verder alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij ontvingen allen een klomp als dank voor hun bijdrage. Abe van der Veen vertelt het verhaal van de legende rondom het Laakmannetje, een dwaallichtje dat rond de rivier De Laak opdook en dat achteraf het schijnsel bleek van moerasgassen. Ondanks de regen waagden diverse lopers het erop en gingen het Laaksepad alvast verkennen.
2015-10-16 klompenpad 002
Veel bewoners van de gemeente Nijkerk kennen al een Klompenpad dat is gerealiseerd met de medewerking van tal van inwoners, zoals het Appelpad en het Kruishaarderpad. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vrijwilligers en met medewerking van particuliere grondeigenaren, pachters, Hervormde gemeente van Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld, Geldersch Landschap en Kasteelen en Historisch Hoeflake is het gelukt het Laaksepad te ontwikkelen. Het Laaksepad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en sluit aan op het Stoutenburgerpad. De financiering van dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Nijkerk, Regio FoodValley en de Nationale Postcode Loterij.
2015-10-16 klompenpad 004
Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt volgens SLG de leefbaarheid vergroot. ,,Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad, is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.”

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij het startpunt Grandcafé De Haen en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 16 oktober ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Klompenpaden zijn erg in trek, dit jaar ontwikkelen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland maar liefst dertig nieuwe paden. De 1000ste kilometer Klompenpad is onlangs gehaald. Ook is een speciaal boek over de eerste vijftig Klompenpaden verschenen en is er een expositie over de Klompenpaden. Kortom; 2015 is het Jaar van de Klompenpaden. De belangstelling voor de klompenpaden groeit als maar en in 2016 zal het 100e klompenpad in gebruik worden genomen.

bijdrage van kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen