Mede-organisator Peter van Montfrans riep het nog maar eens aan het begin van het symposium: "Het moet altijd over de leerling gaan” en de meeste sprekers hielden zich keurig aan die oproep.
Meer dan 100 mensen – voornamelijk uit het onderwijs – kwamen naar de compacte goed verzorgde bijscholing in het Havo-Atheneumgebouw.
Wilma Arts beet de spits af met de opmerking, dat er teveel werk voordocenten ligt, dat niets met het onderwijs te maken heeft. Dat keurde ze af, omdat - -zo zei ze: “De rol van de leerkracht is de kracht om de leerling te laten leren.”
Onderwijsvernieuwer Ilja Klink poneerde: “Voor wie wil, is niets te moeilijk”. Een kreet, die leerlingen aan de wieg van het populaire Hyperion Lyceum in Amsterdam bedachten en die op die school overal werd doorgevoerd. Ze leidt nu de Nederlandse school, een gloednieuw opleidingsinstituut voor 'meesterlijke' docenten, docenten die oog hebben voor hun leerlingen.
Daniel Ofman hield een boeiend betoog, waarin hij uit een zette, dat de taak van de docent is vooral om kinderen zelf kennis bij te brengen. Zijn kernkwadranten zijn breed bekend en toegepast. Volgens Ofman zouden de kernkwadranten verplichte kost moeten zijn voor iedereen, die in het onderwijs werkzaam is.
Zo volgde nog een rij sprekers met bijdragen, die tot nadenken stemden. Opvallend was de bijdrage van 2 oud-leerlingen, Anne & Esther Vedder. Een van de twee: “Had ik maar een beetje opgelet bij economie.” Twijfelachtig, of dat bij de flair van de twee noodzakelijk is. Ze hebben – naar het lijkt - meer dan genoeg aan hun ondernemerseigenschappen, waarbij vooral marketing, pr en het gebruik van social media van doorslaggevend belang voor hun succes zijn.