Coole challenge bij hete plannen

Foto: nijkerk.nieuws.nl

In Nijkerk zijn nogal wat initiatieven op het gebied van duurzaamheid en energie. Dus ik verwachtte vrijdag overal truien te zien vanwege Warme Truiendag. Dat viel tegen!

Duurzaamheid en energie zijn belangrijk voor Nijkerk. Onze gemeente wil zelfs in 2035 CO2-neutraal zijn en daar zijn prachtige uitvoeringsprogramma’s voor geschreven. Er zijn duurzaamheidsadviseurs voor de gemeente aan het werk en WijNijkerk is geïntroduceerd in het kader van samendoen en de participatiemaatschappij. Ik heb geen idee hoeveel geld er in WijNijkerk gestopt wordt maar het zal best wel aardig wat als je de uren van de beleidsmedewerkers – en het projectbureau dat ingehuurd is voor de opstart – bij elkaar optelt. Maar alles voor het milieu en duurzaamheid! Ik verwacht er heel wat van, van WijNijkerk.

WijNijkerk lekker snel?
Zoals ik via de website van WijNijkerk begrijp was 2014 het jaar van kennismaken, verbindingen leggen en ideeën aandragen. Dan moet 2015 het jaar van de uitrol en de uitvoering zijn, denk ik dan. Dus… Ben erg benieuwd naar al die plannen die omgezet gaan worden in daden. Vaak wordt er over dit soort dingen eerst maanden gepraat en vergaderd en een beleidsdocumentje aangescherpt, nog eens verder aangescherpt en daarna nog eens voordat er echt iets gebeurt. Maar bij WijNijkerk zijn wij als inwoners en ondernemers betrokken dus zal het vast wel lekker snel gaan. Toch?

Enorme uitdaging
De Energy Challenges is een van de projecten voortkomend uit WijNijkerk. Vijf scholen doen eraan mee en gaan plannen bedenken om energie te besparen. De uitdaging is natuurlijk: wie is de meest energiezuinige school straks in juni. Het gaat om bewustwording en aandacht voor het milieu, begrijp ik. Want dat leerlingen ervoor gaan zorgen dat er flink bespaard gaat worden op energie in school lijkt me best lastig. Een enorme uitdaging eigenlijk vandaar natuurlijk ook dat het Challenge heet! OK, de verwarming eerder uitzetten, de computers niet meer op standby laten staan, deuren sluiten om de warmte binnen te houden, geen kranen open laten staan om water te besparen, het digibord uitzetten als deze niet gebruikt wordt… Zouden deze acties echt wat opleveren qua energiebesparing? Want de leerlingen gaan niet over de dingen die er echt toe doen zoals TL-bakken vervangen door LED-buizen bijvoorbeeld. Of het plaatsen van zonnepanelen.

2015-05

Verwarm jezelf, niet de wereld
Warme Truiendag leert mij dat je verwarming een graad lager zetten 6% energie bespaart en dus ook stookkosten en CO2-uitstoot. Lijkt mij prachtig voor scholen om aan mee te doen en dat zonder projectbureau- en instapkosten. Zo wordt het stimuleren van bewuster met energie omgaan ook echt iets van alle leerlingen, leerkrachten en ouders. Een mooie kans om je missie uit te dragen! Een kans om iedereen bij je Challenge te betrekken! Nieuwsbrief, website, persbericht en e-mail alle ouders om ook mee te doen! Maak foto’s en publiceer je bevindingen zodat je nog eens extra de aandacht voor bewust met energie omgaan vraagt. Basisschool De Hoeksteen deed – als een van de weinige, of de enige(?) – mee aan Warme Truiendag. Daar ging de verwarming een dag lang op standje laag en was iedereen extra dik ingepakt om er toch warmpjes bij te zitten. Ook de Gemeente Nijkerk deed mee en zette de verwarming een paar graden lager. Zo geeft onze gemeente het goede voorbeeld!

Écht besparen
Voor scholen en bedrijven die echt iets willen doen aan energie besparen heb ik nog wel een tip. Het Nijkerkse bedrijf id-LED houdt op donderdag 12 februari bij Basisschool De Malelande in Amersfoort een gratis informatieavond over verduurzamen, besparen op energiekosten en het verminderen van je CO2-uitstoot. De Malelande laat zien hoe en waarom hun TL-verlichting is vervangen door LED-buizen, wat daarmee bespaard wordt en hoeveel beter dit is voor het milieu. Samenwerking, verbinding en kennis delen! Het lijkt wel WijNijkerk maar dan in Amersfoort. Welkom!

Over Marcelle Warringa
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR met Commuwise en samen met Monique van Rooyen startte ze Effect&zo. Ze adviseert over (social) media, online communicatie/PR en schrijft (web)teksten. In Nijkerk organiseert ze de Open Coffee en naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen