Petje op, petje af

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Wie is nou eigenlijk de baas in de gemeente en hebt u ook last van ons klokkenspel?

Afgelopen week was er sinds lange tijd weer een bijeenkomst voor de nieuwe inwoners van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Ik weet nog dat ik voor het eerst aanwezig was op zo’n dag, nu alweer een aantal jaren geleden. Toen was het nog de bedoeling dat alle politieke partijen een standje hadden met frutsels om uit te delen. Gelukkig hebben ze hier verandering in aangebracht en kregen de nieuwe inwoners de kans om op een andere manier kennis te maken met de gemeente en de politiek.

Petje op, petje af
Wat is er nou leuker dan kennis maken met onze gemeente via een interactief spel? Door een aantal vragen te stellen, kregen de nieuwe inwoners de kans hun kennis te testen over onze mooie gemeente. “Wie is nou eigenlijk de baas in de gemeente; de burgemeester of de gemeenteraad?” (weet u het?) en “hoeveel vierkante meter fietspaden heeft onze gemeente?” (Weet u het?) Persoonlijk miste ik nog de vragen over onze kerken, scholen, culturele mogelijkheden etc., maar al met al een leuk initiatief. Enfin, de winnaar kreeg een mooi voedselpakket van onze lokale bedrijven en met een mooie uitleg van Burgemeester Renkema, was het een geslaagde quiz.
2015-13

Laakbaar?
Maar wat is er nou laakbaar aan dit verhaal? Wat opviel waren de – over het algemeen – positieve reacties van onze nieuwe inwoners, maar langzaamaan durfde men zich toch ook uit te spreken over de dingen waar men tegenaan liep. Er werd veelvuldig een beroep gedaan op wethouder Horst omdat veel ‘laakbare’ opmerkingen van onze nieuwe inwoners betrekking hadden op zijn portefeuille; parkeren, afval, groenvoorzieningen en wegen werden veelvuldig besproken.

Klokkenspel ter discussie?
Opvallend was de tweedeling tussen de vóór- en tegenstanders van de koopzondag en de reactie van wethouder Horst dat zo’n dag er in deze raadsperiode ook niet gaat komen. Ook het geluid van onze kerkklok werd ter discussie gesteld. Het luiden van deze klok op elk kwartier, het halve en het hele uur, was volgens een inwoner geen goede aanvulling op de nachtrust. Gelukkig kon Burgemeester Renkema met veel passie vertellen dat ons ‘klokkenspel’ de grote trots van Nijkerk is en dat het ‘wennen’ hieraan vanzelf zou gaan. Ik meen mij te herinneren dat het carillon in Hoevelaken ook ooit een onderwerp van discussie was, maar deze discussie bestaat al een tijdje niet meer (het carillon ook niet trouwens).

Geslaagde verwelkoming?
Een informatieve avond met spelletjes, raadszaalgesprekken en interessante uitspraken die aanzet tot nadenken. Laten we ook mogen concluderen dat wethouder Horst nog een aantal vragen van onze nieuwe bewoners te beantwoorden heeft en dat ons klokkenspel geen punt van discussie is. Al met al, wat is het toch fijn om een nieuwe Niekarker te zijn…

Welkom in ons midden!

Over Iris Nieuwenhuis
Iris is na haar studie Bestuurskunde aan het werk gegaan als consultant en is sinds 2010 betrokken bij haar lokale politieke partij. Iris is een bezige bij die haar energie en motivatie uit activiteit haalt. Naast haar reguliere werkzaamheden geeft ze les, workshops en consultaties op scholen op het gebied van ‘gezond zelfbeeld’. Hiernaast leent ze zich als plus size model en heeft ze haar eigen (fashion) blog (www.missiris.nl). Haar motto is: licht brengen is licht krijgen!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen