Ja natuurlijk moet ie open op zondag

Hij ligt er weer: de ijsbaan! En wat een plezier hebben we daar als Nijkerkse bevolking niet van, geweldig gewoon!

Nu de Nederlandse winters zo warm zijn dat je zelfs in januari negen van de tien keer nog zou kunnen pootje baden in de slootjes – bij wijze van spreken dan – zullen we het bij kunstmatig ijs moeten houden als we de jongste generatie nog willen leren schaatsen. Zulk oer-Hollands vertier mag immers niet verloren gaan! Heerlijk, die blozende wangen en lachende gezichten op het ijs, dat is ook genieten als je alleen maar komt kijken.

Vaart der volkeren
Gelukkig gaat Nijkerk mee in de vaart der volkeren, en hebben wij nu al voor de vijfde keer zo’n fantastische ijsbaan liggen in het hartje van onze steeds mooier wordende stad.  Het gaat allemaal ineens zo hard met dat stadje van ons, dat we het als bevolking soms bijna niet kunnen bevatten. Koopzondag, een prachtig stadsplein, een Glazen Huys. Ineens worden we wakker en beseffen we: ‘We hebben een heuse stad hier!’

Alleen zo verschrikkelijk jammer dat de gemeentelijke molens zo traag malen dat er nog niet over was nagedacht of – in navolging van de koopzondag – nu ook de ijsbaan open zou mogen op zondag. En dus mag ie niet open, luidt het oordeel…

Schaatsdag bij uitstek
Neeeee, dit kan toch niet waar zijn? Ik heb me voorgaande jaren zo vaak verbaasd over het feit dat de ijsbaan op zondag niet open mocht, bij uitstek de dag dat mensen tijd hebben om eens lekker met de kinderen naar de stad te gaan: kinderen op het ijs, papa’s en mama’s (en opa’s en oma’s) in de horeca om te genieten van het plezier en van een lekker hapje en drankje.

Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo’n kapitalen kostende ijsbaan ligt die dan niet gebruikt mag worden. Volgens mij kun je met de extra kaart- en horecaverkoop zoveel geld terugverdienen, dat er volgend jaar minder subsidie en sponsoring naar de ijsbaan hoeft en daar profiteren we dan allemaal weer van.

Denk in oplossingen
Ik doe een oproep aan de gemeente, in navolging van de VVD, de Lokale Partij en Pro21, om te gaan denken in oplossingen en creatieve mogelijkheden, om te zorgen dat die zondagsopening voor de ijsbaan er komt. Wie a zegt (koopzondag) moet ook b zeggen. Als je wilt dat de koopzondagen een succes worden, zorg dan ook dat de stad leeft op die dagen.

Bovendien: sportwedstrijden mogen toch ook gewoon op zondag gespeeld worden? En horeca mag toch ook open zijn op zondag? Waarom mag de schaatsbaan dan niet? Misschien moet Nijkerk on ice niet meer gezien worden als evenement maar als sport gecombineerd met horeca? Zou dat helpen?

Gelukkig heeft de nieuwe coalitie een proef aangevraagd om op 27 december de schaatsbaan toch te openen, zodat met die ervaring de regels opnieuw bekeken kunnen worden. Ik ondersteun die aanvraag van harte, dat moge duidelijk zijn.
Tegenstanders zullen vast zeggen dat de ijsbaan overlast veroorzaakt vanwege het lawaai. Maar die ijsmachine staat altijd aan, ook als er niet geschaatst wordt, en als je dan zorgt dat er geen (harde) muziek gedraaid wordt, valt die overlast vast wel mee.

Niet-kerkgangers worden tenslotte ook elke zondag hun bed uit gebeierd door de klokken van de vele kerken hier in Nijkerk, terwijl ze misschien liever hadden willen uitslapen, maar daar hoor je dan niemand over…

2015-44
Over Merit Roodbeen
Merit Roodbeen (1972) is opgegroeid met en tussen de boeken. Na haar studie Nieuwgriekse Taal- en Letterkunde heeft ze jarenlang gewerkt bij boekhandel Roodbeen, waar ze ook eigenaar van is geweest. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar de uitgeverij, en heeft ze haar eigen uitgeverij Nabij Producties. Ze woont sinds 1994 in Nijkerk met haar man Robert, met wie ze drie kinderen heeft.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden