Nostalgie betaalt geen rekeningen

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Het is tijd voor een bommetje!

De heersende publieke opinie lijkt te zijn dat een nieuw zwembad op locatie Spoorkamp – op zijn zachtst gezegd – geen goed idee is. Zelf koester ik geen bijzondere herinneringen aan Bad Bloemendal, maar in mijn jeugd betekende buitenbad De Doetse Kom (Giessenburg) voor mij minstens zoveel.

In de zomers van 1995 tot 2002 woonde ik zo’n beetje bij het zwembad, jaarlijks van mei tot september. En ik was geen bijzonderheid. De complete Giessenburgse jeugd leefde in en om het buitenbad. Van huiswerk kwam niets meer terecht. We zwommen, zwommen, zwommen, doken over muurtjes, stuntten vanaf de duikplank, lazen Fancy, maakten salto’s op de trampoline, aten ijsjes en bakten in de zon. Weer of geen weer, de Doetse Kom was the place to be. Ik kan me goed voorstellen dat het mijn generatie in Nijkerk ongeveer hetzelfde verging. Dat er op de ligweide bij Bad Bloemendal prille liefdes ontstonden die misschien wel tot op de dag van vandaag stand houden. Mooie tijd was dat, hè?

Toch vraag ik me af of de huidige generatie (beginnende) pubers ook het liefst dag en nacht in of bij het zwembad ligt. Blijkbaar niet, anders zou het buitenbad vorig jaar niet dicht gebleven zijn. Zelf ben ik twee keer in het buitenbad van Bad Bloemendal geweest. Eén keer op een tropische zaterdag. Bomvol was de ligweide toen, vooral met mijn eigen generatiegenoten, die hun kroost de liefde voor het zwemmen wilden bijbrengen. De andere keer was op een koele zomeravond. Het aantal aanwezige zwemmers had nog geen volledig waterpoloteam kunnen bemensen. Met de gemiddelde Hollandse zomer in je achterhoofd kun je dan op je vingers natellen dat de exploitatie van zo’n buitenbad niet meer rond te krijgen is. Nostalgie betaalt geen rekeningen.

Jaren geleden heb ik eens bij een raadsvergadering gezeten waarin ‘even’ tonnen werden afgetikt om de zwembadbegroting rond te krijgen. En ook De Slag in Hoevelaken had jaarlijks moeite het hoofd met bestaande subsidies boven water te houden. Een zwembad is een mooie, noodzakelijke voorziening voor een gemeente met 40.000 inwoners. Maar dan mogen die baden niet bodemloos zijn. De keuze voor één nieuw zwembad dat voldoet aan de eisen van deze tijd en dat centraal binnen de gemeentegrenzen ligt, begrijp ik dus wel.

De locatie Spoorkamp is gunstig vanwege de kosten van de grond. Veel Nijkerkers winden zich op over de kippenstank daar, waarin niemand zijn badhanddoek uit wil rollen. Ik vraag me af waarom er überhaupt een ligweide komt bij een zwembad dat vooral functioneel is. Hoe groot is je behoefte aan zonnen na het banenzwemmen, duiken, waterpoloën of je aerobics- of (baby)zwemles? De toekomst van zwemles en zwemsport wordt met de realisatie van het net gepresenteerde zwembadontwerp gegarandeerd in Nijkerk en de OZB hoeft niet omhoog. Voor FUN is er voldoende aanbod in de regio. Dus, wat zeuren we eigenlijk?! Ik kan niet wachten er een bommetje te maken.

2016-16

Over Nelleke den Besten
Nelleke den Besten studeerde journalistiek, maar werkt momenteel als marketing-/communicatieadviseur bij een verzekeraar en als tekstschrijver. Met haar schrijfbedrijf Snars geeft zij een positieve betekenis aan het woord ‘snars’, dat doorgaans alleen in ontkennende vorm gebruikt wordt. “Ik snap er geen snars van” is verleden tijd, want haar teksten zijn helder, raak en effectief. Het is Nellekes ambitie de woorden van iedereen als niemand anders te schrijven.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online

 

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden