Ontroerend mooi eerbetoon aan Renske den Besten

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Spelen met rouwbanden, wedstrijdresultaten opdragen aan, indrukwekkende minuten stilte of juist oorverdovend en energiek applaus; de sportwereld weet hoe je helden eert.

Na het overlijden van Johan Cruijff dit jaar hebben we het veelvuldig gezien, gehoord en gevoeld. Bij de Leeuwinnencup van Sparta Nijkerk werd de welverdiende heldenstatus een feit voor onze lieve, sportieve Renske.

In mijn columns voor LAAKBAAR ben ik tot nu toe vaak redelijk mild. Ongetwijfeld zijn er misstanden, die aan de kaak moeten worden gesteld. Maar er gebeurt ook zoveel moois. En dat mag ook wel eens gezegd. Na het overlijden van Renske – mijn geweldige zus – hebben mijn familie en ik zoveel warmte, liefde en betrokkenheid ervaren. Berichtjes, knuffels, kaartjes, bloemen, pannen soep. Op zaterdag 30 januari, een dag na het verschrikkelijke bericht over haar dood, speelden de dameselftallen van sc Hoevelaken en Sparta Nijkerk met rouwbanden en waren zij stil voor Renske. Dat roerde ons toen al tot tranen.

Niet vergeten
En dan lijkt het leven weer door te gaan, terwijl Renske in onze hoofden en harten voortleeft en geen dag, geen uur, geen minuut uit onze gedachten is. Onbeschrijfelijk fijn was het om te ontdekken dat dit niet alleen voor ons geldt. Op een dag in maart mailde Hans Stam, elftalleider van het dameselftal van Sparta, met het idee om Renske als één van de initiators van het vrouwenvoetbal in Nijkerk te eren met een bokaal, die haar naam draagt. Opnieuw vloeiden er tranen van ontroering. Als familie waren we er snel uit dat het een serieuze prijs moest worden. Net als de beste speler in de eredivisie, zou de beste speelster van het Leeuwinnencup-toernooi een gouden schoen ontvangen. Met een roze ‘randje’, als verwijzing naar de veelkleurigheid van Renske. Haar naam prijkt daarom in roze op de trofee.

De voorzet
Het begon allemaal met een oproepje in het Nijkerkertje: “Voetbaldames gezocht”. Na de verhuizing van Giessenburg naar Nijkerk, miste Renske haar voetbalavonturen met Peursum dames 1. En bij gebrek aan damesvoetbal bij Sparta Nijkerk, bracht zij zelf de bal aan het rollen. Animo bleek er genoeg. Esmeralda Attema speelde toen al jaren tussen de jongens, maar voegde zich bij het eerste dameselftal. In 2009 vierden zij uitbundig hun kampioenschap. Tegenwoordig heeft Sparta meiden- en vrouwenteams in alle leeftijdscategorieën. Het blijft intens verdrietig dat initiator Renske nooit meer een bal zal voorgeven. Dat we haar nooit meer in een versnelling zien of glimlachen als ze haar tegenstander door de benen speelt. Maar dankzij deze bijzondere trofee leeft haar naam voort. Net als haar passie en haar teamspirit.

Eén-tweetje
Onze trotse voetbalvader Andries den Besten reikte de bijzondere gouden schoen uit. Op aangeven van sportwethouder Nadya Aboyaakoub – zelf fervent straatvoetbalster in Rotterdam Charlois toen de tijd voor vrouwenvoetbal op de velden nog niet rijp was – prees hij de voetbalkwaliteiten van Renske. Renske die zelf kon scoren, maar liever het doelpunt aan een ander gunde. In de halve finale tegen gastteam Sparta Nijkerk zagen we de eerste winnares van de bijzondere trofee in een vergelijkbare rol. Zelf was Dominique Vugts al diverse keren trefzeker geweest, maar in deze wedstrijd stelde ze zich met een prachtige assist in dienst van haar team Altior. Jammer genoeg voor Sparta leidde dat tot de enige treffer in het duel.

De sportwereld weet hoe je helden eert. Eeuwig zonde dat Renske er niet meer is om dit feestje in haar naam mee te vieren…

2016-19

Over Nelleke den Besten
Nelleke den Besten studeerde journalistiek, maar werkt momenteel als marketing-/communicatieadviseur bij een verzekeraar en als tekstschrijver. Met haar schrijfbedrijf Snars geeft zij een positieve betekenis aan het woord ‘snars’, dat doorgaans alleen in ontkennende vorm gebruikt wordt. “Ik snap er geen snars van” is verleden tijd, want haar teksten zijn helder, raak en effectief. Het is Nellekes ambitie de woorden van iedereen als niemand anders te schrijven.

 

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Nelleke den Besten, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke twee weken een nieuwe column online

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden