Groot Nijkerks Dictee gewonnen door Annelijn Scherff-Stal (video en foto's)

09 okt , 22:46 lekker nijkerk
2024 010 09 dictee 27
In de aula van het vmbo-gebouw van het Corlaer College vond woensdagavond 9 oktober het Groot Nijkerks Dictee plaats.
Het was de zevende keer dat Rotary Club Nijkerk dit evenement organiseerde. Auteur was Merit Roodbeen. Zij had zelf in voorgaande jaren het dictee als beste geschreven.
Winnares werd Annelijn Scherff-Stal. Bij de teamcompetitie streek team VVD met de eer.
De voorlezer van dit jaar was burgemeester Renkema, die diezelfde middag nog uit Brussel moest komen en waarvan het dus even spannend was of hij wel op tijd terug zou zijn. Met het nodige publiek om de deelnemers moreel te steunen werd de dicteetekst door de deelnemers in opperste concentratie opgeschreven.
Tijdens de pauze na afloop van het dictee werd een verloting gehouden waarvan de opbrengsten voor het goede doel waren. De prijzenpot was meer dan rijkelijk gevuld, met dank aan vele plaatselijke middenstanders en bedrijven, en de opbrengst van de lootjesverkoop was dan ook grandioos.
Ondertussen waren de juryleden en de nakijkploeg druk met het nakijken van de dictees. De dictees met minder dan 7 fouten werden nog eens secuur nagelopen om te zorgen dat de juiste winnaar uit de bus zou komen. Uiteindelijk bleken dat twee personen te zijn die gelijk geëindigd waren.
Er werd dus nog een extra lijstje met woorden gedicteerd om de winnaar te bepalen, maar zelfs dat was nog niet genoeg. Pas na een tweede lijstje met extra woorden kon mevrouw Anema, die al sinds de eerste editie van het Groot Nijkerks Dictee het vaste hoofd van de jury is, Annelijn Scherff-Stal als winnares aanwijzen. Zij ontving de hoofdprijs, de Dikke van Dale, uit handen van Jan Lanting, voorzitter van Rotary Club Nijkerk.
Bij de teamcompetitie streden vier teams om de wisselbeker. De teams bestonden uit drie deelnemers, waarvan de beste twee scores meetelden voor de einduitslag. Team VVD kan zich de dicteekampioen van 2024 noemen. Zij ontvingen de wisselbeker en een bon van Gastrobar Chez Naghmeh, zodat zij het met elkaar kunnen gaan vieren.
Uiteraard werd er tijdens de borrel nog het nodige nagepraat over deze geslaagde editie van het dictee.
Ely Hackmann maakte deze reportage.

Eigentijdse mijmeringen

1. In de top tien van ergernissen staan heden ten dage geheid de vermaledijde berijders van supersnelle fatbikes bovenaan, die met een rapiditeit van ten minste 30 kilometer per uur voorbijvliegen. In de gedachten van negentiende-eeuwse Nijkerkers, die in 1863 voor het eerst aanschouwden hoe een stoomlocomotief door hun residentie reed, was dat het equivalent van een dodelijke snelheid.
2. Van de veelal nog niet adolescente bestuurders van de vette vélocipèdes zal de frontale cortex nog niet goed ontwikkeld zijn, maar de gevolgen van hun soms kamikazeachtige acties kunnen desastreus zijn. Als wandelaar of automobilist wordt je allerwegen voorgehouden om voortdurend op je qui-vive te zijn. Goedbedoelde adviezen aan de coureurs om hun tempo rigoureus te verlagen, worden namelijk niet geapprecieerd.
3. Dat doen de meeste pakketbezorgers tenslotte ook niet. Deze postiljons van de moderne tijd brengen geen handgeschreven brieven meer rond, waarin de mooiste syllaben zijn neergepend. Tegenwoordig wordt er vooral ge-e-maild, ge-sms’t of gewhatsappt. Het metier van bezorger bestaat in de huidige tijd maar al te vaak uit het rondrijden van ridicuul grote dozen voor minuscuul kleine artikelen, waarmee haastje-repje langs de Grote Kerk gecrost wordt.
4. Nog zo’n ergernis: de tenhemelschreiende ontwikkelingen waardoor onze taal naar de gallemiezen gaat. ‘Die nieuwe pata's zijn echt 'skeer’, hoorde schrijver dezes een van haar puberzoons eens zeggen, waarbij zij zich afvroeg of ze niet beter stante pede een snelcursus YouTube of TikTok kon volgen. Maar of je kennis daar nu per se beter van wordt? Al die zelfbenoemde connaisseurs getuigen in hun geüploade filmpjes immers van weinig wetenschappelijke onderbouwing.
5. Maar genoeg gejeremieerd over wat we lijdzaam zullen moeten accepteren. Verandering is de enige constante in de geschiedenis en we zullen moeten meebewegen. Bewegen is sowieso goed: professor Erik Scherder promootte jaren geleden al dagelijkse ommetjes om een vergrote hersenactiviteit te krijgen. Neem dus een van de klompenpaden door het Nijkerkse landschap en laat je verrassen door weidse vergezichten en pittoreske doorkijkjes.
6. Ten slotte nog een hersenkraker: hoeveel anglicismen, germanismen of anderszins uit vreemde talen afkomstige woorden heb jij gehoord in dit alleszins net te lange dictee?
Het antwoord op die vraag volgens Merit Roodbeen: "Ik heb er zelf sowieso 25 geteld maar dat was heel eerlijk gezegd met een snelle telling dus ik kan er een paar naast zitten."
Arjen Gerritsma maakte de foto's