104 nieuwe units achter hoofdgebouw van De Pol

16 jul , 15:26 Nieuws
2024 07 16 de pol 2
Het oude paviljoen met 41 zorgunits achter de Pol wordt gesloopt.
Daarvoor in de plaats bouwt Zorgorganisatie Beweging 3.0 drie nieuwe gebouwen met in totaal 104 moderne zorgunits. Ook komen er vijf 2-kamerunits voor bewoners met een gedeeltelijke zorgvraag en mantelzorgers.
De 104 nieuwe zorgunits zijn bedoeld voor mensen met dementie en/of lichamelijke beperkingen en revalidanten. Het aantal WLZ-plaatsen (Wet langdurige zorg) in Nijkerk blijft gelijk, omdat het Rijk dit aantal heeft bevroren.

Verbinding met de buurt

Beweging 3.0 wil met de nieuwbouw ook de verbinding met de buurt vergroten. Op de langere termijn wil de organisatie inwoners van Nijkerk zonder zorgvraag op het terrein laten wonen, mits zij bereid zijn zorg te verlenen aan bewoners met een zorgvraag. De vijf 2-kamerunits zijn hierbij bedoeld.

Participatie met bewoners en omwonenden

Beweging 3.0 heeft met bewoners, personeel en omwonenden gesproken over de nieuwbouwplannen. Er zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd en er is een verslag gemaakt van alle reacties. De input van de participatie is meegenomen in het ontwerp van de nieuwbouw.

Omwonenden ontevreden

Bewoners in de omgeving zijn ontevreden over het participatieproces. Ze vinden dat ze niet serieus zijn genomen en dat er beloften niet zijn nagekomen.
De bewoners vinden dat het participatieproces "voor de vorm" was en in een te hoog tempo is uitgevoerd. De verslagen van de bijeenkomsten waren volgens hen onjuist, onvolledig en sturend. Ze hebben veel tijd besteed aan het corrigeren van deze verslagen.
Ook zijn er volgens de bewoners beloften niet nagekomen, zoals een gesprek over de te huisvesten populatie en een document met de hoofdlijnen van het strategisch huisvestingsplan.

Het nieuwe ontwerp

@https://denieuwepolnijkerk.nl/
@https://denieuwepolnijkerk.nl/
Het nieuwe ontwerp omvat drie gebouwen met verschillende hoogtes. De gebouwen passen in de omgeving en er is aandacht voor groen en leefbaarheid. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein.

De planning

De sloop van het oude paviljoen begint in het tweede kwartaal van 2026. We slopen namelijk pas nadat de nieuwbouw gereed is..
Het eerste deel van de nieuwbouw wordt medio 2026 opgeleverd. De sloop van het oude paviljoen begint nadat de nieuwbouw gereed is..