“Energieke Regio” vindt weerklank (video)

Ongeveer 40 ondernemers wilden wel eens weten, wat de “Energieke Regio”voorstelt.

Aan het einde van de avond waren er rond de 15 zo enthousiast,dat ze gelijk advies aanvroegen.

Hartje Hoevelaken, de BHN, de NOV, de gemeente, de provincie en de Rabobank waren achter het initiatief gaan staan om samen met “Energieke Regio” in Nijkerk nog meer aan de slag te gaan met duurzaamheid.

De avond was in de Rabobank. Het lag dan ook voor de hand, dat programmamanager van de Rabobank Thomas Dekker als eerste kwam uitleggen, wat de bank allemaal doet om duurzaamheid te financieren. Hij vertelde bijvoorbeeld, dat de bank de helft van de windmolens in Nederland financiert.

Rabobank Randmeren betaalt 25% van de advieskosten van de eerste 20 deelnemers aan dit project.

Krijn Reitsma Heeft “Energieke Regio” bedacht. Hij maakte het voor de zaal wel heel aantrekkelijk om mee te doen met de openingszin: “Mogen wij u helpen verdienen aan duurzaamheid?”
Daarna ging hij uitleggen hoe dat kan. Hoe zijn stichting werkt. Dat mondde uit in drie voorbeelden. Een ondernemer stapte over op LEDverlichting en bespaart zo 2300 euro per jaar. Een transportonderneming ging vraag gestuurd ventileren, goed voor een kostenafname van 3000 euro per jaar. Een productiebedrijf legde zonnepanelen op het dak, waardoor het jaarlijks de energienota met meer dan  28.200 euro ziet afnemen. Natuurlijk moesten ze alle drie extra investeren, maar die kosten waren op afzienbare tijd terug verdiend.

Met ondernemers, die aan duurzaamheid willen verdienen, zetten hij en zijn adviseurs altijd drie stappen
1. een onafhankelijk advies om kansen te creëren
2. berekening van maatregelen om te weten, wat het kost het en oplevert
3. de maatregelen uitvoeren

In de fotoserie vindt u de zes argumenten, waarom ondernemers met “Energieke Regio” in zee zouden moeten gaan

Wethouder Patricia van Loozen legde uit, waarom de gemeente de intentieverklaring mee ondertekend heeft. Ely hackmann ging dat nog eens navragen bij haar collega Wim van Veelen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen