Praktische zaken voor de verkiezingen

Foto: _J.M.Luijt

De belangrijkste praktische zaken over de Gemeenteraadsverkiezingen die gehouden worden op woensdag 21 maart 2018 op een rijtje

Op wie stem ik?

Verschillende partijen hebben verschillende standpunten. Op welke partij u stemt, heeft echt invloed op het beleid van de nieuwe gemeenteraad. Twijfelt u op wie u gaat stemmen? Dit jaar is er voor de gemeente Nijkerk voor het eerst de StemWijzer. Ook het Algemeen Dagblad biedt een Kieswijzer voor Nijkerk.

U vindt er ook achtergrondinformatie over de standpunten van de partijen. Zo kunt u bepalen welke partij u moet vertegenwoordigen in de raad. Als u uw mening over de stellingen heeft gegeven, ziet u met welke politieke partijen u de meeste overeenkomsten heeft.

Op de kandidatenlijsten die huis aan huis zijn verspreid, vindt u de namen van alle kandidaten waar u op kunt stemmen. Ook kunt u de lijst op deze website vinden.

Waar kan ik stemmen?

Op de stempas die u heeft ontvangen staat het adres van een stemlokaal bij u in de buurt maar u mag uw stem uitbrengen in elk stemlokaal binnen de gemeente Nijkerk. Alle locaties zijn toegankelijk voor mindervaliden. De stemlokalen zijn geopend van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. U vindt de locaties van de stembureaus op deze website.

Wat neem ik mee?

Wanneer u gaat stemmen, neemt u dan de stempas mee die u ontvangen heeft. Daarnaast moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Zonder identiteitsbewijs mag u niet stemmen.

Stempas kwijt?

Zonder stempas kunt u niet stemmen. Tot uiterlijk dinsdag 20 maart 2018, 12.00 uur kunt u een vervangende stempas aanvragen bij het team verkiezingen op het stadhuis. Uw oude stempas is daarna niet meer geldig.

Wilt u iemand anders voor u laten stemmen?

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Vul op de achterzijde van de stempas de naam in van de persoon (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. Belangrijk is dat:

De gemachtigde net als u in de gemeente Nijkerk woont én de gemachtigde net als u een stempas heeft ontvangen.
De gemachtigde de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt.
De gemachtigde niet meer dan twee machtigingen aanneemt.
De gemachtigde een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u laat zien.

Reacties

article
106131
De belangrijkste praktische zaken over de Gemeenteraadsverkiezingen die gehouden worden op woensdag 21 maart 2018
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/106131/106131/
2018-03-13T18:20:57+00:00
https://nijkerk.nieuws.nl/media/sites/237/2014/12/standaard-nijkerk-los-Verkiezingen_Stembiljet_stemmen_stemhokje_politiek_tweede_kamer_gemeenteraad_Foto_J.M.Luijt_CC-BY-2.5-NL.jpg
verkiezingen 2018
Nieuws