Record omzet in 2017 voor ABZ Diervoeding

Foto:

ABZ Diervoeding heeft een record omzet gerealiseerd in 2017 van ruim 200 miljoen euro.

Deze mijlpaal werd behaald door een groei in de afzet van diervoeders van zeven procent. Een goede beheersing van de kosten en een gunstige inkooppositie hebben bijgedragen aan een resultaat na belasting van ruim 2 miljoen euro. Hiervan wordt ruim 8 ton uitgekeerd aan de leden/afnemers. Dit resulteert in een nabetaling van 1,5 euro per ton afgenomen mengvoeders. Het resterende resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserves.

Ledenraad en jaarvergadering

De jaarcijfers en resultaatbestemming werden door de Ledenraad goedgekeurd. Commissaris Erik van Valkengoed uit Leusden was aftredend en herbenoembaar. Hij werd door de Ledenraad herbenoemd. De Ledenraadsvergadering werd voorafgegaan door vier regionale bijeenkomsten waarin de leden geïnformeerd werden over de jaarcijfers en de actuele ontwikkelingen bij de coöperatie.

Afzetontwikkeling

De totale afzet mengvoeders steeg in 2017 met ruim 7 procent tot 624.000 ton. De mengvoederafzet in de pluimveesector steeg in 2017 met ruim 5 procent naar 222.000 ton. De varkensvoerafzet steeg met ruim 20 procent naar 176.000 ton. De afzet herkauwervoeders steeg met een kleine 2 procent naar 219.000 ton. De afzet grondstoffen steeg bijna 11 procent naar 94.000 ton. Daarnaast werden er nog biologische voeders, proefvoeders en ruwvoeders afgezet. De totale afzet mengvoeders en grondstoffen steeg in 2017 van 683.000 ton naar 730.000 ton.

Ledenontwikkeling

De coöperatie wist in 2017 153 nieuwe leden/afnemers aan zich te binden. Het ledenaantal steeg hierdoor van 1.538 naar 1.654.

Investeringsplan

ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste regio’s van Nederland. In alle regio’s wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd. De coöperatie heeft voor de komende jaren een stevig investeringsprogramma om de fabrieken aan te passen aan een veranderende vraag uit de markt. De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf zorgt ervoor dat ABZ Diervoeding blijft investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. ‘Elke boer zijn eigen voer’ is daarbij één van de uitgangspunten.

In Stroobos vindt er een uitbreiding van de machinetoren plaats, inclusief premixblok. In Eindhoven wordt een grote uitbreiding gerealiseerd in opslag en dosering van premixen, mineralen en kleine componenten. De uitbreiding omvat 42 silo’s voor kleinere componenten en 8 silo’s voor grondstoffen. In zowel Stroobos als Eindhoven kunnen hierdoor kleine componenten in pure vorm aangekocht, ontvangen en gedoseerd worden waardoor tegen de laagste prijs de hoogste kwaliteit kan worden aangekocht. Doordat het aandeel bijstort vanuit zakgoed aanzienlijk wordt teruggebracht, levert de investering een aanzienlijke arbeidsverlichting op.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen