Lokale deelnemers naar NK Metselen in Grou

05 apr 2018, 16:32 Nieuws
2018 04 05 metselen

Maar liefst drie Gelderse metseltalenten nemen deel aan het NK Metselen in Grou, gemeente Leeuwarden.

2018 04 05 kors ruler

Een van hen is de zestien jarige Kors Ruler uit Nijkerk, leerling aan De Meerwaarde in Barneveld.

2018 04 05 gert jan pater

Een leerling aan het Van Lodenstein College in Hoevelaken gaat ook mee: Gert-Jan Pater . Hij is ook zestien jaar en woont De Klomp.

De derde Gelders deelnemer is Roy Franke (16) uit Wezep, leerling aan TalentStad in Zwolle.

Tijdens de metselfinale van 11 tot en met 13 april gaan zij de strijd aan met elkaar en andere finalisten uit heel Nederland. Naast de titel ‘Beste Metseltalent van 2018’, maken de deelnemers kans op de felbegeerde ‘Zilveren Troffel’.

De finalewerkstukken

De te realiseren finalewerkstukken zijn drie toegangspoorten tot het Wilhelminapark in Grou. De poorten zijn ontworpen door twee architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft. De namen van de finalisten worden opgenomen in de werkstukken door middel van een speciale lasermarkeertechniek. Deze techniek wordt ook toegepast in het door Daniel Libeskind ontworpen Namenmonument in Amsterdam.

Programma

De finale duurt van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 april. De eerste wedstrijddag start met de opening van de wedstrijd. De deelnemers metselen woensdag, donderdag en vrijdagmorgen aan de werkstukken. Vrijdag rond het middaguur zijn de werkstukken gereed, waarna om 14.30 uur de symbolische overdracht plaatsvindt. KNB draagt de werkstukken over aan de gemeente Leeuwarden. De winnaar van het kampioenschap ontvangt de felbegeerde Zilveren Troffel uit handen van de burgemeester van Leeuwarden, de heer Ferd Crone. De prijsuitreiking vindt plaats bij Friesma State, Oostergoostraat 52 in Grou.

KNB organiseert de 66e finale van het NK Metselen in samenwerking met Bouwmensen FNZ Leeuwarden.

Goed vakonderwijs

Met het organiseren van landelijke vakwedstrijden voor jonge metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Het wil daarmee de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Dat blijft van groot belang, zeker op een moment dat de bouw voor een grote maatschappelijke opgave staat en een tekort aan vakkrachten waaronder metselaars dreigt.