Hypotheek oversluiten, ja of nee?

Foto: Arjen Gerritsma

Het blijft een vraag die bij veel mensen leeft: wel of niet mijn huidige hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van uw hypotheek kan heel aantrekkelijk zijn, maar niet altijd. Waar moet u rekening mee houden en wat zijn de opties?

Lage rente

Uw hypotheek oversluiten betekent dat u uw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij uw huidige bank of een andere geldverstrekker. Nu de rentes historisch laag zijn, kan het oversluiten van uw hypotheek erg interessant zijn. Loopt uw rentevaste periode bijna af of bent u van plan een nieuw huis te kopen? Ook dan kan oversluiten van uw hypotheek financieel aantrekkelijk zijn. Een hypotheek oversluiten kan alleen niet zomaar.

Boeterente

Wanneer de rentevast periode van uw hypotheek nog niet is afgelopen, betaalt u een boeterente om de hypotheek over te sluiten. Daarbij wordt gekeken naar uw huidige rente, de resterende looptijd en de op dat moment gebruikelijke rente voor de resterende periode. Informeer op voorhand hoeveel boeterente u moet betalen, om niet voor verrassingen te komen staan. Bij het oversluiten van uw hypotheek betaalt u naast boeterente meestal:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Hypotheekaktekosten
  • Eventueel kosten voor NHG

Rentemiddeling

Voor het betalen van de boeterente zult u eigen geld moeten inleggen. Wanneer u geen eigen geld hebt, maar u wilt toch per se overstappen, dan is het mogelijk om rentemiddeling aan te vragen. U betaalt dan wel uw boeterente, maar deze wordt over een langere periode uitgesmeerd. U krijgt een opslag bovenop het nieuwe rentepercentage. Dit kan overigens alleen wanneer u de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit.

Aandachtspunten

  • Bij een (bank)spaarhypotheek is oversluiten naar een lagere rente meestal niet voordelig. Kiest u voor een lagere rente, dan daalt dus ook uw spaarrente. Daardoor moet u een hoger bedrag per maand sparen om het gegarandeerde eindbedrag te kunnen halen. Die premie is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Veel mensen hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Bij veel geldverstrekkers mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Er zijn wel geldverstrekkers die meer ruimte kunnen bieden.
  • Uw woningwaarde moet hoger liggen dat uw hypotheekwaarde. Als uw huis onder water staat, dan is het meestal niet mogelijk om uw hypotheek onder te brengen bij een nieuwe geldverstrekker.
  • Vraag uw huidige geldverstrekker om een aanbod. Als hij u een goed voorstel doet, bespaart u kosten.

Hypotheek oversluiten zonder boete

U kunt ook wachten totdat uw huidige renteperiode is afgelopen en hopen dat de rentepercentages nog steeds net zo gunstig of nog gunstiger zijn. Dat is in een aantal gevallen de beste optie. Aan het einde van de rentevaste periode betaalt u geen boete als u oversluit. Andere banken kunnen u vaak een nog lagere rente aanbieden; op die manier bent u goedkoper uit en zijn uw maandlasten lager.

Laat u adviseren

Denkt u erover na om uw hypotheek over te sluiten, dan is het belangrijk goed de kosten en baten in kaart te brengen. Vraag een hypotheekadviseur om een overzicht van de netto lasten in de huidige en nieuwe situatie. Zo kunt u zien of een overstap de moeite waard is en of u de kosten snel kunt terugverdienen.

Wist u dat 4Sure hypotheken & verzekereneen betrouwbare partner is van Domicilie Makelaars? Bij 4Sure kunt u rekenen op onafhankelijk hypotheekadvies op maat.

Relevante links

Maak direct een afspraak met 4Sure hypotheken & verzekeren
Meer informatie over boeterente
Meer informatie over rentemiddeling

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden